Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο κορονοϊός επηρέασε και το ευρώ – Υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ενός μήνα

Ο κορονοϊός επηρέασε και το ευρώ – Υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ενός μήνα

Οι περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης εξαιτίας του κορονοϊού έχουν κατεβάσει ρολά και το πλήγμα για το ευρώ είναι μεγάλο.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σχεδόν σταμάτησε λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε 0,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου, καθώς ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της εταιρίας IHS Markit για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η έρευνα το 1998. Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στα 1,07795 δολάρια, με τους επενδυτές να αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου των ηγετών της ΕΕ για την αντίδραση στην οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Η σύνοδος κορυφής θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την κοινή χρηματοδότηση για να βοηθηθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την προβλεπόμενη βαθειά ύφεση, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη σύσταση ενός ταμείου, το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο για να στηρίξει τους τομείς και τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Παραμένει, όμως, αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πολύ οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα είναι έτοιμες να επωμισθούν το βάρος.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε 0,6% έναντι της στερλίνας στις 87,7240 πένες, με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει κέρδη ακόμη και μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη PMI Απριλίου για τη Βρετανία, ο οποίος ήταν πολύ χαμηλότερος και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις