Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο κορονοϊός «γονατίζει» τις ΗΠΑ: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.470 θανάτους και 235.000 κρούσματα

Ο κορονοϊός «γονατίζει» τις ΗΠΑ: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.470 θανάτους και 235.000 κρούσματα
Φωτογραφία Reuters

Στις ΗΠΑ συνετρίβη την Τρίτη (12/1) το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. Η θρήνησε άλλους 4.470 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε μια μέρα και καταγράφηκαν πάνω από 235.000 κρούσματα.

Μέχρι χθες οι ΗΠΑ, που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με φοβερή αναζωπύρωση της πανδημίας την οποία μοιάζουν να αδυνατούν να περιορίσουν μετά τον Νοέμβριο, δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ το φράγμα των 4.000 θανάτων σε 24 ώρες, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, την Τρίτη (12/1) καταγράφηκαν 4.470 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 235.000 κρούσματα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπερνά τους 131.000, κατά το COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Click4more: Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στο 76% των ασθενών COVID-19 έξι μήνες μετά την μόλυνση

Ο μέσος όρος των θανάτων σε επτά ημέρες ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς ασθενείς χάνονται σε όλη τη χώρα, με τις υψηλότερες αυξήσεις θανάτων να καταγράφονται στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, πιο μολυσματικών σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη (12/1) πως όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ αεροπορικώς θα πρέπει να παρουσιάζουν, από την 26η Ιανουαρίου, βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα για να τους επιτρέπεται η επιβίβαση στην πτήση.

Οι ΗΠΑ, όπου τα περιοριστικά μέτρα ως προς τις μετακινήσεις, τη χρήση μασκών και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ποικίλλουν ανά πολιτεία, πρακτικά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία.

Όμως λιγότερο από το 3% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί ως αυτό το στάδιο, με 9,3 εκατομμύρια πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους. Ειδικοί επισημαίνουν ότι για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 75% του πληθυσμού, κάτι που θα χρειαστεί μήνες για να γίνει.

Συνολικά ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από αυτήν σε απόλυτα μεγέθη έχει πλέον ξεπεράσει τους 380.000 νεκρούς επί συνόλου 22,8 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο επικεφαλής για τον εμβολιασμό

Ο Δρ. Μονσέφ Σλάουι, ο επικεφαλής της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τον εμβολιασμό του πληθυσμού των ΗΠΑ για τον νέο κορονοϊό, που έχει βαφτιστεί «Επιχείρηση Ταχύτητα Δίνης», υπέβαλε την παραίτησή του, όπως του ζήτησε η ομάδα του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, βάσει του σχεδίου της, που προβλέπει ότι θα παραμείνει στον ρόλο για περίπου έναν μήνα, ανέφερε χθες Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Δρ. Σλάουι, ως τώρα επικεφαλής του προγράμματος, θα δει τον ρόλο του να μειώνεται μετά την 20ή Ιανουαρίου και να τερματίζεται περί τη 12η Φεβρουαρίου, εξήγησαν πηγές στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις