Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο κορονοϊός ”νέκρωσε” την Νέα Υόρκη! Απόκοσμες εικόνες από την πόλη που της πήραν την πνοή

Ο κορονοϊός ”νέκρωσε” την Νέα Υόρκη! Απόκοσμες εικόνες από την πόλη που της πήραν την πνοή

Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται βρίσκεται σε ηλεκτροσόκ με τον χρόνο να έχει παγώσει. Αποκλειστικές εικόνες του newsit.gr με τον φακό του Γιώργου Καλογερόπουλου από την Νέα Υόρκη που ο κορονοϊός την μετέτρεψε σε πόλη-φάντασμα.

Αντικείμενο καλλιτεχνικής διαστροφής και έμπνευσης, αποτέλεσαν για τον καταξιωμένο φωτογράφο Γιώργο Καλογερόπουλο, οι δυστοπικοί δρόμοι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εξαιτίας του κορονοϊού, έχουν χάσει την λάμψη τους και την “sex and the city” πλευρά τους. 

Ο φωτογράφος κατάφερε να απαθανατίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία την απάνθρωπη πλευρά της πόλης, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την συναρπαστική μητρόπολη του κόσμου ή Big Apple, όπως λατρεύουν να την αποκαλούν οι κάτοικοι της.

Άδειοι δρόμοι, λιγοστοί άνθρωποι στα πεζοδρόμια και μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια σε ασπρόμαυρο φόντο είναι η σκληρή πραγματικότητα μιας χώρας που βρίσκεται σε “ηλεκτροσόκ” καθώς καταγράφει πάνω από ένα εκατομμύρια κρούσματα και 6.000 νεκρούς. 

Σαν να της πήρε κάποιος την πνοή

Όπως παραδέχεται στο newsit.gr ο σπουδαίος φωτογράφος Γιώργος Καλογερόπους, η Νέα Υόρκη είναι λες και κάποιος της πήρε ξαφνικά την πνοή.    

“Μετά από πολλές μέρες καραντίνα, βγήκα να κάνω μια βόλτα στη ” γειτονιά ” που ζω, στην πιο ζωντανή πόλη του κόσμου! Το σκηνικό ίδιο, στημένο κι’ όλα στη θέση τους. Έλειπαν όμως οι ”ηθοποιοί ”. Δεν με έσπρωξε κανείς να με προσπεράσει, δε με ξεκούφαναν οι κόρνες των αυτοκινήτων, δε βιαζόταν κανείς να μπει στο μετρό, δε με τρόμαξε καμία σειρήνα περιπολικού ή ασθενοφόρου. Έτσι αποφάσισα να αποτυπώσω αυτή την υποχρεωτική ηρεμία και γύρισα σπίτι. Διαπίστωσα ότι από τις φωτογραφίες μου έλειπε το χρώμα. Ήταν επειδή έλειπαν οι άνθρωποι!” αναφέρει ο Γιώργος Καλογερόπουλος.

Στην συνέχεια προσθέτει: “Το ότι θα γινόταν μόδα σ’ όλο τον κόσμο το “κλείνεσαι σπίτι” αυτό δεν θα το φανταζόμουν ποτέ. Επίσης δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα σ αυτή την κατάσταση τη Νέα Υόρκη. Λατρεύω τις μεγαλουπόλεις, τον κόσμο, την φασαρία γι’ αυτό και την επέλεξα, τώρα μοιάζει με απέραντο νεκροταφείο. Δεν της πάει καθόλου αυτή η κατάσταση νομίζεις ότι ζεις σ ένα ψέμα”.

Ένας λαός που ζει τον φόβο: “Είχα συνηθίσει να βλέπω κόσμο παντού, αυτοκίνητα και τώρα είναι λες και πρωταγωνιστείς σε ταινία τρόμου. Εδώ υπάρχουν μέτρα αλλά βγαίνουμε έξω κανονικά χωρίς σχετική άδεια, ακόμα τουλάχιστον. Οι Αμερικάνοι γενικότερα ζουν με τον φόβο, αλλά και πριν τον κορονοϊό έτσι ήταν. Δεν είναι εύκολος λαός, δεν ήξεραν από αγκαλιές και φιλιά, οπότε όλο αυτό δεν τους απασχολεί, όπως εμάς που είμαστε έξω καρδιά. Απλά ήταν μονόχνοτοι και έγιναν περισσότερο. Μέχρι κάποια ώρα βλέπεις κάπου – κάπου λίγο κόσμο, αλλά αισθάνεσαι πως δεν είναι καλά. Αν δεις τα πρόσωπα τους καταλαβαίνεις πως δεν είναι φυσιολογικοί. Δυστυχώς είναι μίζερα τώρα τα πράγματα, τόσο που δεν αντέχετε. Δεν δουλεύει κανένας και δεν επισκέπτεται πλέον και κανένας την πόλη”.

«Δεν θέλει και πολύ να τρελαθείς»

Την όλη κατάσταση έρχεται να φορτίσει ακόμα περισσότερο, όπως αναφέρει ο Έλληνας φωτογράφος και το διαφορετικό πολιτικό σύστημα της χώρα:“Σε σχέση με τις άλλες χώρες η Αμερική έχει ένας εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Πέρα από τον πρόεδρο, έχουμε τους κυβερνήτες, τους δημάρχους με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το θέμα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος Τράμπ πίστευε μέχρι λίγες ημέρες πως θα τα πάντα θα λειτουργούν κανονικά μέχρι το Πάσχα, ο κυβερνήτης του Μανχάταν έχει στήσει σκηνές στο Σέντραλ Παρκ πάρκο που θα παίξουν νοσοκομειακό ρόλο στο άμεσο μέλλον και ο δήμαρχος σπέρνει καθημερινά τον πανικό. Και ψύχραιμος να είσαι δεν θέλεις και πολύ να τρελαθείς”.

Αναφορικά με το πως θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα ο Γιώργος Καλογερόπουλος πιστεύει πως η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει στον πλανήτη γη: “Όλοι μιλάνε για την επόμενη μέρα λες και είναι ειδικοί. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, θα χάσουμε μέρος της αυθεντικότητας μας, θα μας πάρει αρκετό καιρό μέχρι να βρούμε τα πατήματα μας. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι θα χάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της θεωρίας μας. Εύχομαι να μην βγω αληθινός αλλά σε κάποια κομμάτια θα λησμονούμε την προ κορονοϊού εποχή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις