Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη Λατινική Αμερική: 2.724 νεκροί σε ένα 24ωρο στην Βραζιλία

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη Λατινική Αμερική: 2.724 νεκροί σε ένα 24ωρο στην Βραζιλία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο απολογισμός της πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/3) τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αφότου αυτή εκδηλώθηκε. 

Ειδικότερα, τις προηγούμενες 24 ώρες στην Βραζιλία υπέκυψαν 2.724 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, η χώρα θρηνεί ως τώρα 287.499 νεκρούς. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 86.982 κρούσματα του SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά το τραγικό ρεκόρ 90.303 μολύνσεων, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 11.780.820 στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Υγείας θα αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα Παρασκευή.

Ο ακροδεξιός πολιτικός, αντιμέτωπος με ολοένα περισσότερη πίεση εν μέσω κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, υπεραμύνθηκε της εναντίωσής του στα περιοριστικά μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «εμμονή» με την εξουσία.

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να σταματήσουν αυτές που αποκάλεσε «καταχρήσεις» των κυβερνητών των πολιτειών: την επιβολή lockdowns που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Συμπλήρωσε πως κατατέθηκε σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο το οποίο ορίζει ότι «απολύτως απαραίτητη δραστηριότητα» είναι το κάθε τι που «φέρνει ψωμί πάνω στο τραπέζι».

Πάνω από 6.200 κρούσματα στη Χιλή 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Χιλής θα επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 24 δήμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Ήδη, 28 δήμοι τέθηκαν σε lockdown, οι 9 στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, χθες Πέμπτη, θύμισε ο υπουργός Υγείας, Ενρίκε Πάρις. Εξήγησε δε πως ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει ανησυχητικά υψηλός το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Κατά συνέπεια, ταπεινά αλλά σθεναρά σας απευθύνουμε σύσταση να τηρείτε τα μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης, να χρησιμοποιείτε μάσκα, να πλένετε τα χέρια, να σέβεστε τους περιορισμούς για την αποφυγή συναθροίσεων και την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας», συμπλήρωσε ο κ. Πάρις, απευθυνόμενος στους συμπολίτες του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στη Χιλή, όπου οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια από το σύνολο των 19 εκατ., με πάνω από 2 εκατ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά το τέλος των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς και άλλων δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία.

Χθες οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.249 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 911.469.

Παράλληλα, 172 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 21.988 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις