Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο κορονοϊός στον… βυθό των Φιλιππίνων: Μέχρι και χειρουργικές μάσκες βρίσκουν οι δύτες (vid)

Ο κορονοϊός στον… βυθό των Φιλιππίνων: Μέχρι και χειρουργικές μάσκες βρίσκουν οι δύτες (vid)
Φωτογραφία video grab

Η πανδημία του κορονοϊού προσθέτει ένα ακόμη ανεπιθύμητο στοιχείο στην θαλάσσια μόλυνση στις Φιλιππίνες. Μάσκες και ασπίδες προσώπου μπορούν πλέον να εντοπιστούν ακόμα και στον πυθμένα της θάλασσας. 

Αύξηση στον αριθμό των μασκών και των ασπίδων προσώπου που περισυλλέγονται αναφέρουν πολλοί επισκέπτες, αλλά και ντόπιοι, στην επαρχία Μπατάνγκας των Φιλιππίνων, προορισμός ιδιαίτερα δημοφιλής για καταδύσεις. 

«Πιθανόν να συμβαίνει επειδή κάποιοι τουρίστες που επιβιβάζονται στη βάρκα τυλίγουν την μάσκα τους στο ένα τους αυτί με αποτέλεσμα να βγαίνει ή άλλοι απλώς δεν την πετάνε εκεί που πρέπει», λέει ο Αρνέλ Βεργκάρα, ένας Φιλιππινέζος επαγγελματίας δύτης, ο οποίος πραγματοποιεί καταδύσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Η Καρμέλα Σεβίγια, μια ιδιοκτήτρια ενός θερέτρου και δασκάλα καταδύσεων, λέει ότι οι μάσκες προστίθενται στις πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, στις πάνες και στα υλικά συσκευασίας που μολύνουν τις θάλασσες της περιοχής την εποχή των μουσώνων. «Νομίζω ότι θα βλέπουμε συχνότερα μάσκες. Πιστεύω ότι θα φοράμε μάσκες για καιρό», σχολιάζει.

Από την πλευρά του ο Τζίρο Μαρανάν, ένας αξιωματούχος του τουριστικού γραφείου στην επαρχία Μπατάνγκας, δήλωσε ότι οι αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και ηγούνται πρωτοβουλιών καθαρισμού. «Περισσότερο έχει πληγεί η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής», λέει ο ίδιος.

Η Μαριάν Λεντέσμα, μια ακτιβίστρια της Greenpeace στις Φιλιππίνες, λέει ότι η κακή διαχείριση απορριμμάτων από τη χώρα έχει οδηγήσει στη συγκέντρωσή τους στους παραποτάμους της.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις