Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο κορονοϊός «τσακίζει» τη Λατινική Αμερική: Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα στη Βραζιλία – 178.108 νεκροί στο Μεξικό

Ο κορονοϊός «τσακίζει» τη Λατινική Αμερική: Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα στη Βραζιλία – 178.108 νεκροί στο Μεξικό

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο απολογισμός της πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Βραζιλία και Μεξικό συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε την Πέμπτη (18/2) το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, επιβεβαιώθηκαν 51.979 μολύνσεις και άλλοι 1.367 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Συνολικά, η Βραζιλία μετρά ως εδώ 10.030.626 κρούσματα κορονοϊού και 243.457 θανάτους. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 490.000 νεκροί)

Το ορόσημο καταγράφηκε την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης. Το εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο CoronaVac και αυτό της αγγλοσουηδικής AstraZeneca, έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το 3% του βραζιλιάνικου πληθυσμού να λάβει μία δόση.

Αλλά η εκστρατεία διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο (νοτιοανατολικά) και το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά), ελλείψει εφοδιασμού με δόσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, υπουργός Υγείας, διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η χώρα θα διαθέτει πάνω από 230 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο.

Αλλά το εάν η πρόβλεψη αυτή θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται από την εισαγωγή εμβολίων που παράγονται στο εξωτερικό όπως και στην εισαγωγή προϊόντων που θα επιτρέψουν την εγχώρια παραγωγή.

Ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε ο στρατηγός συμπεριλαμβάνει εξάλλου την προμήθεια 10 εκατομμυρίων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και 20 εκατομμυρίων δόσεων του ινδικού εμβολίου Covaxin, μολονότι δεν έχουν ακόμη συναφθεί συμφωνίες για αυτό.

Μεξικό: 1.047 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/2) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.047 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων φθάνει ως εδώ τους 178.108 νεκρούς επί συνόλου 2.022.662 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, που πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε μέσω Twitter ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου Sputnik V θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το Μεξικό έχει κλείσει συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια 24 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις