Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο κορονοϊός βάζει φρένο στις περιοδείες της Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης στο εξωτερικό

Ο κορονοϊός βάζει φρένο στις περιοδείες της Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης στο εξωτερικό

Η ξακουστή Παιδική Χορωδία της Βιέννης ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (6/9), την ματαίωση όλων των περιοδειών της στο εξωτερικό μέχρι το 2022 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Ενόψει των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων Covid-19 και της έλλειψης δυνατότητας εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της. 

Αντ’ αυτού, προγραμματίζονται, μέχρι τα ερχόμενα Χριστούγεννα, 20 συναυλίες στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, καθώς και άλλες ξεχωριστές εμφανίσεις στην Αυστρία, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι χριστουγεννιάτικες περιοδείες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικονομική επιβίωση της χορωδίας.

«Στην πραγματικότητα, αυτό μας προκαλεί και πάλι μεγάλη αγωνία. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε τουλάχιστον εν μέρει τις οικονομικές απώλειες με δημιουργικές ιδέες και βοήθεια από το δημόσιο τομέα. Η πόλη της Βιέννης μας διαμήνυσε πέρυσι την υποστήριξή της», τονίζει ο πρόεδρος της διάσημης χορωδίας των αγοριών Γκέραλντ Βιρτ.

«Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχει η υγεία των παιδιών, των εργαζομένων και του κοινού μας, και, όσο δεν υπάρχει εμβολιασμός για παιδιά κάτω των 12 ετών, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μεγαλύτερα ή ακόμη και διεθνή ταξίδια, πρέπει να συνεχίσουμε να ανησυχούμε – και να ελπίζουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 300 συναυλίες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έχουν ακυρωθεί και η δραστηριότητα της Χορωδίας επικεντρώνεται τώρα σε ηχογραφήσεις και λήψεις βίντεο, επίσης στις παραδοσιακές εμφανίσεις της στο παρεκκλήσι των πρώην ανακτόρων με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη συμμετοχή της σε σημαντικές συναυλίες της Συμφωνικής της Βιέννης, καθώς και σε νέους κύκλους και παραγωγές στην Αίθουσα Συναυλιών στην έδρα της Χορωδίας στο ‘Αουγκαρτεν.

«Τα παιδιά και οι νέοι λατρεύουν τις παραστάσεις και τις χρειάζονται επίσης. Βιώνουμε ξανά και ξανά, το πώς τα παιδιά ανθίζουν με το χειροκρότημα – και καθένας μπορεί να αισθανθεί την ενέργεια σε όλους, καλλιτέχνες και κοινό, κάτι που έλειψε πάρα πολύ πέρυσι», επισημαίνει ο διευθυντής του Σχολείου Παιδικής Χορωδίας Βιέννης Κρίστιαν Γκρανάας.

Η παγκόσμιας φήμης Παιδική Χορωδία Βιέννης ιδρύθηκε ουσιαστικά το 1498, όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α’ μετέφερε την Αυλή του και τους μουσικούς της Αυλής από το Ίνσμπρουκ στη Βιέννη και έδωσε σαφή εντολή να υπάρχουν έξι αγόρια.ανάμεσα στους μουσικούς που εμφανίζονταν αποκλειστικά γα τον Αυτοκράτορα σε εκκλησιαστικές λειτουργίες και ιδιωτικές συναυλίες.

Στην μακρά ιστορία της Χορωδίας, συνεργάστηκαν μαζί της κορυφαίοι μουσικοί, όπως οι Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ή ‘Αντον Μπρούκνερ, μάλιστα ορισμένοι συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Φραντς Σούμπερτ και Μίχαελ Χάιντν, καθώς και διευθυντές ορχήστρας, όπως οι Κλέμενς Κράους και Χανς Ρίχτερ, υπήρξαν χορωδοί της.

Σήμερα, το ιστορικό συγκρότημα περιλαμβάνει συνολικά 95 χορωδούς ηλικίας 10-14 ετών, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις περιοδεύουσες ομάδες, με τις περιοδείες τους να περιλαμβάνουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πολύ συχνά την Ασία, την Αυστραλία και την αμερικανική ήπειρο.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά η Παιδική Χορωδία Βιέννης εμφανίζεται σε ετήσια βάση και παράλληλα, βεβαίως, ακολουθεί την παράδοση που εγκαινιάστηκε το 1498, πραγματοποιώντας τις εβδομαδιαίες εμφανίσεις της στη Βιέννη, έχοντας στο ρεπερτόριό της έργα που εκτείνονται σε πέντε αιώνες μουσικής, ενώ πολλοί μεταγενέστεροι συνθέτες, όπως οι Χάιντς Κράτοχβιλ, Ερνστ Κρένεκ ή ‘Αντον Χάιλερ, έχουν συνθέσει έργα τους ειδικά για την Χορωδία.

Η δημιουργία των νεαρών ταλέντων ξεκινά με περίπου 250 παιδιά – αγόρια και κορίτσια- που ζουν και σπουδάζουν σε ένα ανάκτορο της εποχής του μπαρόκ στη Βιέννη, το οποίο στεγάζει τις μαθητικές τους δραστηριότητες.

Μόλις φτάσουν στα δέκα τους χρόνια τα πιο ταλαντούχα αγόρια επιλέγονται προκειμένου να γίνουν μέλη της Χορωδίας, στο πλαίσιο της οποίας, εκτός από τις μουσικές ενασχολήσεις τους, τα παιδιά ενθαρρύνονται στις αθλητικές τους δραστηριότητες, αλλά και στην παρακολούθηση συναυλιών μουσικής ποπ ή κινηματογραφικών ταινιών.

Πολλοί από τους αποφοίτους του Σχολείου της Παιδικής Χορωδίας Βιέννης υπηρετούν τη μουσική από διάφορες θέσεις: συνθέτες, αρχιμουσικοί, λυρικοί τραγουδιστές ενώ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν ως χορωδοί και στην ενήλικη ζωή τους, αφού στη Βιέννη υπάρχουν δύο σχήματα που στελεχώνονται αποκλειστικά από πρώην μέλη της Παιδικής Χορωδίας.

Ακόμη και αν δεν ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική πάντως, το βέβαιο είναι ένα: η στενή εφ’ όρου ζωής σχέση τους με αυτό τον χώρο της τέχνης, που μάλιστα θεωρείται ξεχωριστή διάκριση στη δημόσια ζωή της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις