Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο Κουρτς εξελέγη πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία και πάει σε πρόωρες εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αποδεχόμενη όλες τις προϋποθέσεις που αυτός έθετε και παραχωρώντας του την απόλυτη εξουσία και τον πλήρη έλεγχο επί όλων των οργάνων του κόμματος, η διοικούσα επιτροπή του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εξέλεξε απόψε στη Βιέννη ομόφωνα ως νέο αρχηγό του κόμματος, τον 30χρονο νυν υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις δηλώσεις του μετά την τρίωρη συνεδρίαση του ανώτερου αυτού οργάνου του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως αύριο θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, όσο και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τους οποίους θα συζητήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και την πρότασή του για πρόωρες εκλογές.

Στόχος του, όπως είπε, είναι κατά πρώτο, η κατάθεση από κοινού, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρότασης για ταχεία προκήρυξη πρόωρων εκλογών ώστε να μην συνεχίζεται ο μακρύς προεκλογικός αγώνας που, κατά τη γνώμη του, διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό.

Κατά δεύτερο, ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το καλοκαίρι για την υλοποίηση αυτών που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, ενώ κατά τρίτο ζητά να υπάρξει “ένας σύντομος, εντατικός και έντιμος προεκλογικός αγώνας, για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας”.

Προφανώς στο πλαίσιο της επικρινόμενης, από παρατηρητές, ήδη από καιρό, τακτικής του της κινδυνολογίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε στις αποψινές δηλώσεις του – χωρίς βέβαια να εξηγεί το “γιατί” – πως εάν οι προτάσεις του αυτές δεν γίνουν δεκτές, τότε “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η διοικούσα επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημά του να καταγραφούν στο καταστατικό του κόμματος, οι νέες (ΣΣ επικρινόμενες από παρατηρητές ως “απολυταρχικές”) δικαιοδοσίες που δίνονται στον αρχηγό του κόμματος, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με νέα ονομασία ως “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα”, ουσιαστικά δηλαδή ως προσωποπαγής λίστα, με υποψήφιους αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρόκειται να εκλεγεί και επίσημα νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος σε προσεχές έκτακτο συνέδριο του, διαδέχεται τον παραιτηθέντα την προηγούμενη Τετάρτη από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Την παραίτηση Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό”, 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

Με στόχο τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης του έως τη λήξη της θητείας της παρούσας αυστριακής Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πλειοψηφιών στη Βουλή, έπειτα από τη σαφή απαίτηση για πρόωρες εκλογές που είχε διατυπώσει την Παρασκευή, ο τότε εκκολαπτόμενος ακόμη, για νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστικές πολιτικές λύσεις στη Βουλή, ακόμη και αν είναι αναγκαία μία αλλαγή πλειοψηφίας, ή ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας”, είχε τονίσει ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, προτείνοντας τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και στο Λαϊκό Κόμμα, στον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος όμως λίγο αργότερα την απέρριψε.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018. Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον “δεύτερος” στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για “άκρατο λαϊκισμό”, με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς – εκλαμβάνεται από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του κόμματος που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%, ζητά ήδη εδώ και πολύ καιρό πρόωρες εκλογές στις οποίες το ίδιο θα διεκδικήσει την ανάληψη σχηματισμού κυβέρνησης και το αξίωμα του καγκελάριου από τον αρχηγό του, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται ως η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Σαφέστατη προειδοποίηση προς το Λαϊκό Κόμμα και στο νέο πλέον αρχηγό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, να μην επιδιώξουν, με την απαίτηση για πρόωρες εκλογές, να “πνίξουν” την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το “σκάνδαλο των αεροσκαφών Eurofighter”, η οποία θα διαλυόταν σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχε απευθύνει την Παρασκευή ο πρόεδρος της επιτροπής, ο βουλευτής των Πράσινων Πέτερ Πιλτς, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημοσιοποιούσε ο ίδιος προσωπικά όλα τα έγγραφα.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται το Λαϊκό Κόμμα και ο τότε αρχηγός του και καγκελάριος της δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού (2000-2006) με το Κόμμα των Ελευθέρων του τότε αρχηγού του, Γεργκ Χάιντερ.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πέτερ Πιλτς, όποιος στο Λαϊκό Κόμμα θεωρεί τις προειδοποιήσεις του ως απειλή, έχει καταλάβει σωστά, καθώς ο ίδιος έχει στη διάθεση του υπερβολικά πολλά έγγραφα, τα οποία αφορούν και άλλες αγορές στρατιωτικού υλικού από την εποχή που ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ διατελούσε υπουργός Οικονομικών, και όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε