Κόσμος

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ – «Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του»

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνομιλήσει «με τις ιρανικές αρχές», μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στην Ονδούρα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα από τα παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζητήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράν, είναι το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να ανοίξουν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα Δευτέρα, 27.06.2026, ότι θα συνομιλήσει με τις ιρανικές αρχές για να «αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» της αύξησης των τιμών των καυσίμων «στη ρίζα του» και θα προσπαθήσει να επιτύχει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

«Η αιτία του προβλήματος, είναι ότι σήμερα υπάρχει αυτός ο αποκλεισμός και τα Στενά του Ορμούζ που είναι κλειστά. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, να αφήσουμε τα πράγματα να ξαναρχίσουν», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ανδόρα.

Δήλωσε ότι θα συνομιλήσει «με τις ιρανικές αρχές» μόλις τελειώσει η επίσκεψη αυτή, ελπίζοντας ότι θα «πείσει» τα ενδιαφερόμενα μέρη «εντός των προσεχών ημερών».

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανοίξουμε εκ νέου τη μια και την άλλη πλευρά στην κυκλοφορία για να καταστεί δυνατόν το αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, τα εμπορεύματα να περάσουν τα Στενά γιατί αυτό έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στην τιμή των καυσίμων στη Γαλλία, ο Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» διαβεβαιώνοντας ότι το κράτος είναι «στο πλευρό» των Γάλλων που επλήγησαν από τις τιμές που αυξάνονται.

Το θέμα του ανοίγματος στη ναυσιπλοΐα των Στενών του Ορμούζ, μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τις εξαγωγές υδρογονανθράκων των χωρών του Κόλπου προς τον υπολοιπο κόσμο, είναι στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, κι ενώ μια εύθραυστη εκεχειρία ισχύει ακόμη και τα Στενά έχουν σχεδόν παραλύσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Γαλλία και φόβοι για το νέο κύμα καύσωνα - 770.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ισπανία
Βελτιωμένα τα μέτωπα και στις δύο χώρες - Επιστρέφουν στα σπίτια τους κάτοικοι που πήραν εντολή να εκκενώσουν - Ανυπολόγιστες ζημιές, πάνω από 120 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη Γαλλία
Baz Ratner
5
WSJ: Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει επιχορήγηση της ασφάλειας υγείας και των φαρμάκων για πολίτες άνω των 65
Περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 65 ετών ωφελούνται από πακέτο καλύψεων υγείας που είναι γνωστό με την ονομασία «Part D» κι η επιδότησή του οδεύει προς κατάργηση
Φάρμακα στις ΗΠΑ
Φρίκη στη Βρετανία: Δολοφόνησαν και κακοποίησαν σεξουαλικά 2χρονη – Είχε 21 κατάγματα
Διασώστες αποκάλυψαν τον εφιάλτη που ζούσε το κοριτσάκι καθώς έφερε μώλωπες σε όλο του το σώμα, τραύματα υπήρχαν στο κεφάλι, τον λαιμό, την κοιλιά, την πλάτη και τα γεννητικά όργανα
Αστυνομία στη Βρετανία