Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο Μάριο Ντράγκι νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Ο Μάριο Ντράγκι νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιστροφή στα πάτρια. Όπως αναμενόταν, ο Μάριο Ντράγκι να είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Μάριο Ντάγκι ή αλλιώς… Super Μάριο, βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (03.02.2021), στο προεδρικό Μέγαρο και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα του ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Σέρτζιο Ματαρέλα στο μέγαρο Κυρηνάλιο είχε διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είπε: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε την δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας».

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. Εξήγησε, τέλος, ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στην συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

Μέχρι αυτή την στιγμή, την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε».

Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα υπερψηφίσουν μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα στην χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις