Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο Μόρισον δεν θα παρέμβει για να ζητήσει τον επαναπατρισμό του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Μόρισον δεν θα παρέμβει για να ζητήσει τον επαναπατρισμό του Τζούλιαν Ασάνζ

Δεν θα παρέμβει για να ζητήσει τον επαναπατρισμό του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον φιλοξενούμενος στην εκπομπή της Πάμελα Άντερσον.

Ο 48χρονος Ασάνζ κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς, νότια του Λονδίνου, αφού εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε καταφύγει επί επτά χρόνια προκειμένου να γλιτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορούνταν για βιασμό. Η εισαγγελία της Σουηδίας έχει πλέον βάλει στο αρχείο την υπόθεση αυτή, όμως ο Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και να καταδικαστεί έως και σε 175 χρόνια κάθειρξη.

Η Άντερσον απευθύνθηκε στον Μόρισον εξηγώντας του ότι ο Ασάνζ βρίσκεται υπό τεράστια ψυχολογική πίεση στην υψίστης ασφαλείας φυλακή όπου κρατείται.

Στην απάντησή του, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα The Australian, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η Αυστραλία δεν είναι σε θέση και δεν είναι ικανή να παρεμβαίνει στις νομικές διαδικασίες που αφορούν τον Ασάνζ».

«Ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει ο Ασάνζ τις ανησυχίες του για τη νομιμότητα των ενεργειών αυτών ή για τη νομική του αντιμετώπιση περνά μέσω των νομικών διαδικασιών, οι οποίες πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο τους», πρόσθεσε.

Πολλοί Αυστραλοί βουλευτές έχουν εκτιμήσει ότι ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα στις ΗΠΑ και ότι, καθώς δεν είναι Αμερικανός πολίτης, δεν θα πρέπει να εκδοθεί στη χώρα.

Ο Ασάνζ πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 25 Φεβρουαρίου για να αντιταχθεί σε αίτημα έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τον κατηγορούν ότι βοήθησε τη μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος Τσέλσι Μάνινγκ να δημοσιοποιήσει απόρρητο υλικό για αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις