Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στον ΠΟΥ και κάνει εκπρόσωπο τον Φάουτσι

Ο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στον ΠΟΥ και κάνει εκπρόσωπο τον Φάουτσι

Τα έργα και οι ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ είναι οριστικά παρελθόν. Φροντίζει με τις… υπογραφές του ο Τζο Μπάιντεν να το κάνει πράξη από τα πρώτα λεπτά της προεδρίας του κιόλας.

Εκτός από το ξήλωμα της απόφασης να φύγουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε άλλο ένα… φευγιό που είχε την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ: την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ.

Ήταν η ανατροπή κι αυτής της απόφασης του προκατόχου του ανάμεσα στα διατάγματα που υπέγραψε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδόν με το που πάτησε το πόδι του στο Οβάλ Γραφείο. Αποτελούσε εξάλλου προεκλογική του δέσμευση.

Click4more Τζο Μπάιντεν: Η γενναιόδωρη επιστολή Τραμπ, το «ξήλωμα» και τα πρώτα αγκάθια

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε και κάτι ακόμα: έχρισε, από σήμερα κιόλας, εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΠΟΥ τον κορυφαίο Αμερικανό ανοσολόγο, δρ. Άντονι Φάουτσι. Τον άνθρωπο που ήρθε πολλές φορές (και δημόσια) σε κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση χειριζόταν την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Καθώς «τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη» εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX «θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις