Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μπολσονάρο δεν θα εμβολιάσει την 11χρονη κόρη του

Ο Μπολσονάρο δεν θα εμβολιάσει την 11χρονη κόρη του

Αρνητής του κορονοϊού και της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Και γι’ αυτό δεν θα πάει την 11χρονη κόρη του να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού!

Την απόφασή του να μην κάνει η κόρη του το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπολσονάρο. Και η απόφαση του προέδρου της Βραζιλίας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού κι ο ίδιος δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί και έχει θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19.

«Τα παιδιά δεν πεθαίνουν κατά τρόπο που να δικαιολογεί εμβόλιο», είπε ο Μπολσονάρο απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχουν πεθάνει 301 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Η άρνησή του προς τον εμβολιασμό πυροδοτεί επικρίσεις από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας και, εν μέρει τουλάχιστον, συμβάλλει στην ελεύθερη πτώση της δημοτικότητάς του. Αλλά μάλλον δεν τον νοιάζουν όλα αυτά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του, Μαρσέλο Κεϊρόγκα, θα παρουσιάσει στις 5 Ιανουαρίου τον τρόπο με τον οποίο η Βραζιλία θα εμβολιάσει τα παιδιά 5-11 ετών, κάτι που ενέκρινε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας πριν από μερικές εβδομάδες.

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών προκαλεί πολεμική στη Βραζιλία, όπου οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Μπολσονάρο εναντιώνονται με σφοδρότητα στο μέτρο, μολονότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ των εμβολίων.

Τον Οκτώβριο η ANVISA, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, κατήγγειλε ότι στελέχη της δέχονται απειλές κατά της ζωής τους εξαιτίας του ζητήματος. Όταν ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο προκάλεσε σάλο, δηλώνοντας πως ήθελε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των στελεχών της που υπέγραψαν την απόφαση!

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Κεϊρόγκα κλιμάκωσε τη διένεξη της κυβέρνησης με τον εποπτικό φορέα, κρίνοντας ότι ο αριθμός των θανάτων παιδιών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης των εμβολίων για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Κατόπιν, ανακοίνωσε πως για την ανοσοποίηση των παιδιών έναντι της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός θα απαιτείται ιατρική συνταγή – ιδέα που αντέκρουσαν αμέσως πολιτειακοί υπουργοί Υγείας.

«Έχω μιλήσει με τον Κεϊρόγκα γι’ αυτό. Την 5η (σ.σ. Ιανουαρίου 2022), θα δημοσιοποιήσει οδηγία για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών», ανέφερε ο Μπολσονάρο. «Ελπίζω να μην ανακατευτούν οι δικαστές. Το ελπίζω. Διότι η κόρη μου δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, ας μου επιτραπεί να το ξεκαθαρίσω».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις