Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων κορονοϊού

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων κορονοϊού

Στην επιτροπή της δημόσιας έρευνας για την πανδημία κορονοϊού κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ενώ ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο».

«Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο» των θυμάτων του κορονοϊού και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times που αποκάλυψε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει καταθέτοντας στην επιτροπή.

Την ίδια ώρα έξω από την αίθουσα που διεξάγεται η έρευνα πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και διαμαρτύρεται για τον τρόπο που ο Μπόρις Τζόνσον χειρίστηκε την επιδημία κορονοϊού.

Ο ίδιος ο Τζόνσον κινδύνεψε να πεθάνει από την Covid τον Απρίλιο 2020.

Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.

Η επιδημία της Covid σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώπιον της επιτροπής, που έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα WhatsApp και έγγραφα, ορισμένοι πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον έχουν περιγράψει έναν ευμετάβλητο, ασυνεπή άνθρωπο που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, αποφάσισε υπερβολικά αργά την επιβολή lockdown.

«Είναι ανίκανος να κυβερνήσει», έγραφε σε μηνύματα στο WhatsApp ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός της χώρας. «Αλλάζει στρατηγική κατεύθυνση κάθε μέρα».

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε επίσης μία δυσλειτουργική και ματσιστική κουλτούρα εντός του επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρώην διευθυντή του γραφείου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει καταθέσει ότι κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ο βρετανός πρωθυπουργός «ήταν αλλού» διότι δούλευε ένα βιβλίο για τον Σαίξπηρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις