Ο Νιλ Άρμστρονγκ και η πρώτη σέλφι στο Διάστημα: Στο σφυρί σπάνιες φωτογραφίες από το Apollo 11

Μια σπάνια φωτογραφία του Αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης συγκαταλέγεται στις χιλιάδες φωτογραφίες από το Διάστημα που ανήκουν σε μια συλλογή η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασίας, οι περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες καταγράφουν την «χρυσή εποχή της εξερεύνησης του Διαστήματος» και είναι η πλουσιότερη συλλογή του είδους που βγαίνει στο σφυρί.

«Αυτό είναι πιθανόν το σπουδαιότερο δημιουργικό και μεγαλοφυές επίτευγμα, το να προσεδαφιστεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια στην επιφάνεια της Σελήνης και να επιστρέψει πίσω στη Γη», δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Χίσλοπ, ο επικεφαλής Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.

«Κοιτάζοντας κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, μπορείς στ’ αλήθεια να μεταφερθείς στην επιφάνεια της Σελήνης».

Η συλλογή «Ταξίδι σε Έναν Άλλο Κόσμο», την επιμέλεια της οποίας επί δεκαετίες είχε ο ιδιώτης συλλέκτης Βίκτορ Μάρτιν Μαλμπάρετ, είναι ένας συνδυασμός εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων, τις οποίες την εποχή εκείνη δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA.

Η φωτογραφία της συλλογής που ξεχωρίζει είναι μια ακυκλοφόρητη του Νιλ Άρμστρονγκ, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, το 1969, όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στη Σελήνη.

Συνοδευόμενος από τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, τους Μπαζ Όλντριν και Μάικ Κόλινς, καθώς πατούσε το πόδι του στη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε τη γνωστή φράση: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».

Την εποχή εκείνη καμία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δεν ήταν του Άρμστρονγκ, ο οποίος σύμφωνα με τον Χίσλοπ ήταν επιφορτισμένος με την φωτογράφηση.

«Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες των αστροναυτών που βλέπετε από την (αποστολή) Apollo 11 είναι του Μπαζ Όλντριν. Αλλά μόλις προς το τέλος της αποστολής ο Μπαζ πήρε την φωτογραφική μηχανή και έβγαλε στα γρήγορα μια φωτογραφία του Νιλ. Και αυτό ξεχάστηκε μετά την επιτυχημένη αποστολή. Και βγήκε πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια του 80», πρόσθεσε ο Χίσλοπ.

Η φωτογραφία αναμένεται να πουληθεί έναντι 32.800 ευρώ.

Μια άλλη φωτογραφία που αναμένεται να βγει στο σφυρί είναι του Όλντριν όταν κατάφερε να φωτογραφίσει τον εαυτό του στη διάρκεια της αποστολής του 1965 Gemini XII.

«Είναι η πρώτη σέλφι στο Διάστημα, έχουμε συνηθίσει τις σέλφι αυτές τις ημέρες…αλλά αυτή ήταν μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή την οποία ο Μπαζ Όλντριν έπρεπε να στρέψει προς τον εαυτό του με μια όμορφη εικόνα της Γης στο φόντο».

Η διαδικτυακή δημοπρασία θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 20 Νοεμβρίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

«Πυθία» η Γερμανία για την Τουρκία: Δεν φαίνεται λύση μεν, αναγκαία η συζήτηση δε

«Πυθία» η Γερμανία για την Τουρκία: Δεν φαίνεται λύση μεν, αναγκαία η συζήτηση δε

Για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση, ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Στις 11 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στην Τουρκία – “Είμαι έτοιμος να το κάνω” λέει ο Ερντογάν

Κορονοϊός: Στις 11 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στην Τουρκία – “Είμαι έτοιμος να το κάνω” λέει ο Ερντογάν

Έτοιμος να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής (04.12.2020) στην Αγιά Σοφιά.  Ο πρόεδρος της ... Διαβάστε περισσότερα
Βρετανία: Τεράστιο το πλήγμα του κορονοϊού στην οικονομία –  Κόσμος συρρέει στις τράπεζες τροφίμων

Βρετανία: Τεράστιο το πλήγμα του κορονοϊού στην οικονομία – Κόσμος συρρέει στις τράπεζες τροφίμων

Ολοένα και περισσότερες οικογένειες χρειάζονται υποστήριξη από τις τράπεζες τροφίμων στη Βρετανία, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού αναγκάζει τους ανθρώπους που αγωνίζονται να ... Διαβάστε περισσότερα
Βρετανία: Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό – Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των σκευασμάτων

Βρετανία: Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό – Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των σκευασμάτων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την παραλαβή και διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός ... Διαβάστε περισσότερα