Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε (;) συγγνώμη για τη δήλωσή του

Ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε (;) συγγνώμη για τη δήλωσή του

“Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια”.

Αυτή ήταν η ατάκα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που όπως είναι λογικό εξόργισε… τους πάντες στον ευρωπαϊκό Νότο. Τελικά ο πρόεδρος του Eurogroup απολογήθηκε… για τον τρόπο του, αλλά όχι για το περιεχόμενο της δήλωσης.

“Ο τρόπος μου είναι ευθύς και εάν ο κόσμος θίγεται με αυτό, ζητώ συγγνώμη”, δήλωσε ο Dijsselbloem, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος του Eurogroupεξέφρασε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» –όπως τις αποκάλεσε– τοποθετήσεις του.
«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό, ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.
«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς—πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.
«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο ολλανδός.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έψαχνε μια αφορμή να ξεσηκωθεί απέναντι στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Και την βρήκε στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προφανώς ο Ντάισελμπλουμ, χαλάρωσε μετά τις εκλογές στην χώρα του, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουνηθεί από πρόεδρος του Eurogroup και με μια πρωτοφανή αλαζονεία και αμετροέπεια λόγων έθιξε εκατομμύρια πολίτες που είναι μέρος του θεσμού του οποίου προίσταται.

Πάντως, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, μέσω του εκπροσώπου του, εμφανίστηκε σήμερα αμετανόητος. Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μετά τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, που θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τροφοδότησαν τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. «Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε