Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύει αρχεία 80.000 σελίδων για την δολοφονία του Τζον Κένεντι

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων σχετικά με τις δολοφονίες των Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι καθώς και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το πρωί της Τρίτης (18/03/2025) θα δημοσιοποιηθούν αρχεία περίπου 80.000 σελίδων που αφορούν τον πρώην πρόεδρο Τζον Κένεντι.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις δολοφονίες του προέδρου Τζον Κένεντι το 1963, του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968, καθώς και του ηγέτη του κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ την ίδια χρονιά.

Πάνω από 50 χρόνια μετά τις δολοφονίες των αδελφών Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «οι οικογένειές τους και ο αμερικανικός λαός αξίζουν τη διαφάνεια και την αλήθεια. Είναι προς το εθνικό συμφέρον να δημοσιοποιήσουμε οριστικά όλα τα αρχεία που συνδέονται με αυτές τις δολοφονίες χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με το διάταγμα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναλάβει την υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του να δημοσιοποιήσει τους τελευταίους φακέλους με τη διαβάθμιση «άκρως απόρρητο» που υπάρχουν στα Εθνικά Αρχεία αναφορικά με τη δολοφονία του «JFK».

Η επίσημη επιτροπή, που ερεύνησε αυτή τη δολοφονία, κατέληξε το 1964 στο συμπέρασμα ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, είχε δράσει μόνος του. Όμως η δολοφονία του προέδρου Κένεντι προκαλεί μέχρι σήμερα αναρίθμητες εικασίες.

Το Δεκέμβριο 2022, τα Εθνικά Αρχεία δημοσιοποίησαν περισσότερα από 13.000 έγγραφα. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εμποδίσει τη δημοσιοποίηση χιλιάδων άλλων, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον