Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανεμφανίστηκε για να ζητήσει από τους οπαδούς του να εμβολιαστούν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανεμφανίστηκε για να ζητήσει από τους οπαδούς του να εμβολιαστούν

Από την ημέρα που έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Μια απ’ αυτές έγινε την Τρίτη, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να ενθαρρύνει τους οπαδούς του να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που χαρακτήριζε τον κορονοϊό «κινέζικη γρίπη» και είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει θεραπεία και… χλωρίνη, βλέποντας ότι ο Τζο Μπάιντεν «σαρώνει» στον τομέα των εμβολιασμών, αποφάσισε να διεκδικήσει κι εκείνος ό,τι μπορεί.

Επέλεξε λοιπόν το αγαπημένο του Fox News για να καλέσει τους οπαδούς του, ακόμμη κι εκείνους που έχουν έντονες επιφυλάξεις, να κάνουν το εμβόλιο.

«Το συνιστώ, και το συνιστώ και σε εκείνους που δεν το θέλουν, πολλοί εκ των οποίων με ψήφισαν. Είναι εξαίρετο εμβόλιο, είναι εμβόλιο που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News. Άλλωστε πριν μερικές μέρες είχε φτάσει στο σημείο να πει και ότι αν δεν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ, το εμβόλιο δεν θα είχε βρεθεί…

Η «στροφή» του Τραμπ ήρθε αφού την περασμένη Δευτέρα η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είχε αναφερθεί δηκτικά στο γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος δεν πήρε μέρος στην κινητοποίηση για να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Π.χ. απουσίασε από το βίντεο που έκαναν οι πρώην πρόεδροι Κάρτερ, Μπους, Κλίντον και Ομπάμα.

«Όλοι οι άλλοι πρώην πρόεδροι στη ζωή (…) συμμετείχαν στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης, δεν χρειαζόταν να τους απευθύνουμε ιδιαίτερη και επίσημη πρόσκληση», είπε ειρωνικά η κυρία Ψάκι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έκρινε ότι αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. «Συζήτησα με τα μέλη της ομάδας μου. Μου εξήγησαν ότι αυτό που λένε οι γιατροί και οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε θα μπορούσε να πει ο Τραμπ», είπε.

Τέσσερις πρώην πρόεδροι, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και απηύθυναν όλοι στους συμπολίτες τους ένα πολύ απλό μήνυμα: εμβολιαστείτε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έμεινε στο περιθώριο της πρωτοβουλίας.

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, μερικές εβδομάδες προτού εγκαταλείψουν τον Λευκό Οίκο και μάλιστα μακριά από τα… φώτα της δημοσιότητας. Η πληροφορία δεν αποκαλύφθηκε παρά από ανθρώπους στο περιβάλλον τους αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή νέα υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2024, ο πρώην πρόεδρος προτίμησε να αποφύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

«Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις», οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων «θέλουν να είμαι εκ νέου υποψήφιος», πέταξε. Αλλά «θα δω, θα δούμε», έσπευσε να συμπληρώσει ο μεγιστάνας.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έθιξε το ζήτημα της μετανάστευσης, άρμα μάχης και των δύο προεκλογικών του εκστρατειών: «εκατοντάδες χιλιάδες» μετανάστες ήδη κατέφθασαν στα νότια σύνορα της χώρας, υποστήριξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις