Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξηλώνει» τα Αμερικανικά ΜΜΕ που εκπέμπουν στο εξωτερικό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε αργία το προσωπικό των ραδιοφωνικών δικτύων Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή από τον Ντόναλντ Τραμπ παγώνει αιφνιδιαστικά τις δραστηριότητες ΜΜΕ των ΗΠΑ που θεωρούνται δημοκρατικά αντίβαρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι των Voice of America (VOA), Radio Free Asia, Radio Free Europe και άλλων οργανισμών έλαβαν mail που τους πληροφορεί ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα γραφεία τους, ενώ ειδοποιήθηκαν να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό.

Η ανακοίνωση, που επικρίθηκε σφοδρά από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, εκδόθηκε μία ημέρα αφού ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα που κατατάσσει την κυβερνητική υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα μέσα αυτά (USAGM) στα «άχρηστα στοιχεία της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας».

Ενας από τους εκπροσώπους Τύπου του Λευκού Οίκου έγραψε στο Χ «στο επανιδείν» σε 20 διαφορετικές γλώσσες, για να συνοδεύσει με την ειρωνική αυτή ανάρτηση την ανακοίνωση για το Voice of America που λειτουργεί σε πολλές χώρες και έχει εβδομαδιαίο ακροατήριο 350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της USAGM.

Ο επικεφαλής του Radio Free Europe/Radio Liberty, που ξεκίνησε να εκπέμπει στο σοβιετικό μπλοκ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτήρισε τις περικοπές στην χρηματοδότηση «τεράστιο δώρο στους εχθρούς της Αμερικής».

«Οι ιρανοί αγιατολάχ, οι κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες και οι δεσπότες στην Μόσχα και το Μινσκ δεν μπορούν παρά να χαρούν για την εξαφάνιση του Radio Free Europe/Radio Liberty έπειτα από 75 χρόνια» λειτουργίας, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Stephen Capus.

Το Radio Free Asia δημιουργήθηκε το 1996 και είχε ως αποστολή την μετάδοση αλογόκριτων ρεπορτάζ σε χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα όπως η Κίνα, η Βιρμανία, η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Το «εγώ» του Τραμπ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με το Ιράν
Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η επιθετική ρητορική και οι δημόσιες προσβολές του Τραμπ στην Τεχεράνη μπορεί να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου
Ντόναλντ Τραμπ
Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω – Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες
Ο άνδρας έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 2024 και δήλωσε ότι περνούσε 20 λεπτά καθημερινά προσπαθώντας να βρει ξαπλώστρα
Ξαπλώστρα, ξαπλώστρες
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο