Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο Πάπας “τελείωσε” καρδινάλιο για κακοποίηση ανηλίκων

Ο Πάπας “τελείωσε” καρδινάλιο για κακοποίηση ανηλίκων

Ο πρώην καρδινάλιος των ΗΠΑ Τίοντορ Μακάρικ αποσχηματίσθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο έπειτα από κατηγορίες σε βάρος του στις οποίες περιλαμβανόταν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Ο Μακάρικ, ο οποίος τον Ιούλιο έγινε ο πρώτος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχασε τον τίτλο του καρδιναλίου, έγινε τώρα ο πιο υψηλόβαθμος κληρικός που αποσχηματίσθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Ο αποσχηματισμός ανακοινώθηκε πριν από τη συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα στο Βατικανό, επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών για να συζητήσουν την παγκόσμια κρίση με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

Ο Μακάρικ είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως αυτή επικυρώθηκε και ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί περαιτέρω προσφυγή.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μακάρικ χρονολογούνται από δεκαετίες, από την περίοδο που συνέχιζε την ανοδική πορεία του προς την κουρφή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στις ΗΠΑ.

Ο Μακάρικ, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη ισχύ ως αρχιεπίσκοπος της Πολιτείας της Ουάσινγκτον στο διάστημα από το 2001 έως το 2006, ζει απομονωμένος σε μια απομακρυσμένη μονή στο Κάνσας.

Έχει απαντήσει δημόσια σε μόνο μία από τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «δεν θυμάται απολύτως τίποτε» για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ενός 16χρονου αγοριού πριν από περισσότερο από 50 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις