Κόσμος

Ο πιο αφοσιωμένος συλλέκτης του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιά» – Κατέχει 379 εκδόσεις μαγικού ρεαλισμού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια ο  Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ Παλάσιο από το Μεξικό συλλέγει εκδόσεις του «Εκατό χρόνια μοναξιά», του πασίγνωστου βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στην βιβλιοθήκη του βρίσκει κανείς το μυθιστόρημα στα ταμίλ, στα αρμενικά, στα αζερικά και σε άλλες 45 γλώσσες!

Εκατοντάδες αντίτυπα του βιβλίου του Κολομβιανού, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σχολιαστικά ταξινομημένα, κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης στο σπίτι του στην πόλη Αρμένια, στην κεντροδυτική Κολομβία.

«379 εκδόσεις το σύνολο» του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιά», ανάμεσά τους η πρώτη, που τυπώθηκε το 1967, διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι η αγαπημένη μου, μπόρεσα να τη βρω στο Μεξικό, την είχε βιβλιοπώλης. Αυτή η έκδοση δεν τυπώθηκε παρά σε 8.000 αντίτυπα», λέει ο 59χρονος μηχανικός.

Από το 1982 μέχρι σήμερα 

Ο Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ ξεκίνησε να συλλέγει το υπόδειγμα αυτό μαγικού ρεαλισμού του συγγραφέα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1982 μόλις στα 43 του χρόνια. Παρότι δεν μπορεί να το αποδείξει επίσημα, θεωρεί πως έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αντιτύπων του «Εκατό χρόνια μοναξιά» στον κόσμο.

Πριν από έξι μήνες, λέει πως έστειλε γράμμα στο Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ, αλλά η συντακτική του ομάδα του απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο ρεκόρ με το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί.

Απτόητος, καταγράφει μεθοδικά κάθε αντίτυπο, με τα βασικά δεδομένα της έκδοσης και φωτογραφία εξωφύλλου.

Έχει ακόμη και «πειρατική» εκδοχή, με αφιέρωση του Γκαρσία Μάρκες, τυπωμένη στην Κίνα, όταν ακόμη δεν είχε κυκλοφορήσει η επίσημη έκδοση του βιβλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σαλασάρ, ο συγγραφέας είχε υποχωρήσει με μισή καρδιά και υπέγραψε «για τον μεγαλύτερο πειρατή του κόσμου».

Άλλο κόσμημα της συλλογής του αποτελεί η έκδοση του βιβλίου στα ρωσικά, με τα ερωτικά αποσπάσματα να έχουν περικοπεί αφού λογοκρίθηκαν από τις σοβιετικές αρχές κατ’ απαίτηση της σοβιετικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Το τελευταίο βιβλίο που αγόρασα είναι στη γλώσσα των Νήσων Φερόες. Για μένα, είναι εντυπωσιακό πως σ’ ένα τόσο μακρινό νησί έχουν το Εκατό χρόνια μοναξιά στη γλώσσα τους», λέει, με το αντίτυπο στο χέρι.

Παρότι θαυμαστής του «Γκάμπο», ο Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ Παλάσιο παίρνει τις αποστάσεις του από την πολιτική στράτευση του λογοτέχνη, ο οποίος ανήκε στη λατινοαμερικάνικη αριστερά κι ήταν αφοσιωμένος φίλος της κουβανικής επανάστασης.

Μολονότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εναντιωνόταν στη μεταφορά του Εκατό χρόνια μοναξιά στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη, η πλατφόρμα Netflix ετοιμάζει το τρέχον διάστημα σειρά βασισμένη σ’ αυτό, με την έγκριση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου