Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Πομπέο είδε τον αντιπρόεδρο του Κιμ Γιονγκ Ουν – Στη Βόρεια Κορέα ο Λαβρόφ

Πομπέο Τσολ Κιμ Γιονγκ Ουν Ντοναλντ Ντραμπ
Φωτογραφία twitter @SecPompeo

Μεταξύ μπριζόλας, καλαμποκιού και… τυριού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ την επικείμενη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δυο άνδρες δείπνησαν μαζί το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, με θέα στο Μανχάταν. Πομπέο και Τσολ έχουν αναλάβει να ξαναβάλουν σε… τροχιά την πολυθρύλητη και πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα σε Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.

Μετά το δείπνο της Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα έχουν συνάντηση και την Πέμπτη. Μετά το νέο ραντεβού τους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει και δηλώσεις.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ο πρώτος κορυφαίος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια.

Με μπριζόλα τα είπαν για Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ

Το steak της Νέας Υόρκης είναι φημισμένο και ο Μάικ Πομπέο δεν θα μπορούσε παρά να παραγγείλει στον εκλεκτό του καλεσμένο μπριζόλα. Το δείπνο είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται Πομπέο και Τσολ. Τα είχαν ξαναπεί δύο φορές, την άνοιξη, στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καλό δείπνο εργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ στη Νέα Υόρκη απόψε. Μπριζόλα, καλαμπόκι και τυρί στο μενού», έγραψε στο twitterο Πομπέο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Άντριου Κιμ, διευθυντή του τμήματος της CIA για την Κορέα.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω twitter φαίνονται Πομπέο και Τσολ, σε χαλαρή διάθεση, να δειπνούν με θέα το Μανχάταν. Η συνάντηση έγινε σε διαμέρισμα στον 39ο όροφο ουρανοξύστη κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάικ Πομπέο αποχωρεί μετά το δείπνο με τον Τσολ
Φωτογραφία Reuters

Ο Πομπέο και ο στρατηγός Κιμ θα συναντηθούν ξανά στις 09:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα παραχωρήσει κατόπιν συνέντευξη Τύπου στις 14:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).

Ο μεγάλος… συμβιβασμός

Πομπέο και Τσολ, επικεφαλής διαπραγματευτές από ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή για να γίνει το ραντεβού Κιμ – Τραμπ. Μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι η σύνοδος δεν θα γίνει και η θεαματική αλλαγή δεδομένων, η Ουάσινγκτον απαιτεί τώρα από την Πιονγκγιάνγκ δεσμεύσεις για πλήρη αποπυρηνικοποίηση.

Ο Τσολ φτάνει στη συνάντηση – Φωτογραφία Reuters

Οι Μάικ Πομπέο και Κιμ Γιονγκ Τσολ προσπαθούν έτσι να συμβιβάσουν προσδοκίες που φαντάζουν ασυμβίβαστες. Η Ουάσινγκτον απαιτεί την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας. Και επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της δεν θα χαλαρώσουν πριν η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει προχωρήσει πολύ.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της δέχεται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση, αλλά αρνείται αυτή να είναι μονομερής. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα. Αυτός ο ορισμός απέχει πάρα πολύ από αυτόν των Αμερικανών. Για την Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό της οπλοστάσιο εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.

Η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να προσφέρει «εγγυήσεις» για την ασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου η οριστική απόφαση για το εάν θα γίνει η συνάντηση στη Σιγκαπούρη βρίσκεται «100% στα χέρια του προέδρου».

Φωτογραφία Reuters

Ποιος είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ

Ο στρατηγός Κιμ είναι πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής κατασκοπείας, με μεγάλη φήμη. Θεωρείται “γεράκι” της Πιονγκγιάνκ και βαθύς γνώστης της Νότιας Κορέας. Πρωταγωνίστησε στη θεαματική άμβλυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο το 2018. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που δοκίμασε μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, και την επιβολή πολύ σκληρών διεθνών κυρώσεων.

Ο στρατηγός, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του βορειοκορεατικού κυβερνώντος κόμματος, συμμετείχε στην αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, ήταν παρών στις πρόσφατες διακορεατικές συνόδους, ταξίδεψε επίσης στην Κίνα δύο φορές, στο πλευρό του ηγέτη της χώρας.

Φωτογραφία Reuters

Ο Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα

Την ώρα που το “δεξί χέρι” του Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είναι στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πήγε στη Βόρεια Κορέα μετά από πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του Ρι Γιονγκ Χο. Αλλά η στιγμή της επίσκεψης μόνο τυχαία δεν είναι.

Την είδηση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Πιονγκγιάνγκ μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της επίσκεψης ή το τι θα συζητήσει ο Ρώσος υπουργός κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις