Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο Πομπέο “υπερασπίζεται” τις ταραχές στην Λωρίδα της Γάζας – “Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα”

Ο Πομπέο “υπερασπίζεται” τις ταραχές στην Λωρίδα της Γάζας – “Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα”

Τις Ισραηλινές πρακτικές στην Λωρίδα της Γάζας υπερασπίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τους νεκρούς Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου και μετά να φτάνουν τους 48.

Από την Ιορδανία, στην οποία βρέθηκε, ο Πομπέο έκανε λόγο για “αυτοάμυνα” από πλευράς Ισραήλ, δηλώνοντας μάλιστα πως έχει κάθε δικαίωμα σε αυτήν και κάλεσε τις 2 πλευρές “να ξαναδεσμευτούν σε μια πολιτική διαδικασία”.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Αμάν μαζί με τον Ιρδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ο Πομπέο σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε “απόλυτη συμφωνία” με την Ιορδανία όσον αφορά τη Συρία, όπως μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση μιας “ζώνης αποκλιμάκωσης” στο νότιο τμήμα της.

Πρόκειται πάντως για τα πρώτα εκτεταμένα σχόλια που κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Οι Παλαιστίνιοι να… επιστρέψουν στον διάλογο

“Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι χρειάζεται να αναλάβουν μια πολιτική δέσμευση. Καλούμε τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν σε αυτόν τον πολιτικό διάλογο”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι ο ίδιος θα υποστήριζε μια λύση δύο κρατών αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει ένα νέο ισραηλινοπαλαιστινιακό ειρηνευτικό σχέδιο.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ από τότε που ο Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη αυτή, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Περιοδεία στην Μέση Ανατολή

Το Αμάν ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποίησε ο Πομπέο στη Μέση Ανατολή προτού επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Πομπέο αναχώρησε σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του την περασμένη Πέμπτη για μια σύνοδο στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια για να επισκεφθεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή “είναι μια τόσο μεγάλη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ ώστε (να είμαστε διατεθειμένοι) να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε για να επιτραπεί στα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια λύση σε αυτήν την τόσο μακρά και σημαντική σύγκρουση”, σημείωσε ο Πομπέο, έχοντας δίπλα του τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Επίσης ο Πομπέο σχολίασε για πρώτη φορά κατά τη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από το Αμάν τα επεισόδια βίας στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους σε δύο ξεχωριστά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Κυριακή έπειτα από έναν μήνα παλαιστινιακών διαμαρτυριών.

“Πιστεύουμε πράγματι ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, σημείωσε ο Πομπέο.

Αναφερόμενος τέλος στη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη συνέντευξη αυτή ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε “απόλυτη συμφωνία” με την Ιορδανία για τη Συρία, όπως μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση μιας “ζώνης αποκλιμάκωσης” στο νότιο τμήμα της.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο στην επίτευξη μιας αποκλιμάκωσης και μιας τελικής πολιτικής λύσης στη Συρία”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις