Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ο Πούτιν «αποδέχθηκε με χαρά» την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη χώρα του

Ο Πούτιν «αποδέχθηκε με χαρά» την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη χώρα του
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αποδέχθηκε με χαρά» την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη χώρα του, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά τη σπάνια συνάντηση κορυφής που είχαν οι δύο άνδρες στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και ο Πούτιν αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα τον Οκτώβριο.

«Αυτές οι υψηλού επιπέδου επαφές ήταν πολύ, πολύ εποικοδομητικές. Η Βόρεια Κορέα είναι ο γείτονάς μας και όπως με άλλους γείτονες, η Ρωσία σκοπεύει να οικοδομήσει και να αναπτύξει καλές σχέσεις και αμοιβαία επωφελή συνεργασία βάσει αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στις χθεσινές συνομιλίες, ο Κιμ και ο Πούτιν συζήτησαν στρατιωτικά θέματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική βοήθεια για το πρόγραμμα δορυφόρων της Βόρειας Κορέας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις διαστημικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας.

Ερωτηθείς εάν οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δώρα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν έδωσε στον Κιμ ένα γάντι διαστημικής στολής «που έχει βρεθεί στο Διάστημα πολλές φορές» και ένα ρωσικής κατασκευής τουφέκι. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε, μεταξύ άλλων δώρων, στον Πούτιν ένα όπλο βορειοκορεατικής κατασκευής, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν που, έχει τώρα επιστρέψει στη Μόσχα από την Άπω Ανατολή, ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συνομιλίες του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Πεσκόφ. Η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην Ρωσία θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμα ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφθεί σήμερα εργοστάσια κατασκευής πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στη ρωσική πόλη Κομσομόλσκ επί του Αμούρ και θα επιθεωρήσει τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ.

Η λιμουζίνα του Πούτιν

Χθες, ενόψει της συνάντησής τους, ο Πούτιν προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δει τη ρωσικής κατασκευής λιμουζίνας του, παραχωρώντας το ευρύχωρο πίσω κάθισμα στον καλεσμένο του.

Οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις διαστημικής εκτόξευσης στο σύγχρονο Κοσμοδρόμιο Βαστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, ενόψει της συνάντησης κορυφής, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Καθώς περιόδευαν στο συγκρότημα, συζητώντας σε χαλαρούς τόνους, βρέθηκαν μπροστά στη προεδρική λιμουζίνα Aurus του Πούτιν που ήταν σταθμευμένη στο σημείο. Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να μπει στο πίσω κάθισμα και στη συνέχεια περπάτησε γύρω από το αυτοκίνητο για να καθίσει δίπλα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε σήμερα ότι «ο Πούτιν έδειξε το ιδιωτικό του αυτοκίνητο στον Κιμ Γιονγκ Ουν πριν να έχουν μια θερμή συζήτηση».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείται λάτρης των αυτοκινήτων και έχει εμφανιστεί πολλές φορές με πολυτελή οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων διαφορετικών μοντέλων της Mercedes, ένα σπορ μοντέλο Lexus και μία Rolls-Royce Phantom. Τα οχήματα αυτά είναι στην κατηγορία των ειδών πολυτελείας που τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύεται να εξάγουν στη Βόρεια Κορέα και θεωρείται ότι εισήχθησαν στη χώρα παρανόμως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις