Κόσμος

Ο πρόεδρος της Nissan είχε… μακρύ χέρι! Σάλος με τη σύλληψή του

Ένα σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει τη Nissan. Ο πρόεδρος της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν συνελήφθη γιατί βρέθηκε να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα της εταιρίας για προσωπικούς λόγους.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Κάρλος Γκοσν, επικεφαλής της Nissan Motor συνελήφθη τη Δευτέρα (19.11.2018) από τους εισαγγελείς στο Τόκιο. Κατηγορείται ότι απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

Την είδηση της σύλληψής του μετέδωσε και το ιαπωνικό δίκτυο NHK, σημειώνοντας ότι κατηγορείται για υπεξαίρεση, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η εισαγγελία του Τόκιο συνέλαβε τον Γκοσν καθώς θεωρείται ύποπτος για παραβίαση της νομοθεσίας», μετέδωσε το NHK. Νωρίτερα, πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Γκοσν κατέθετε ενώπιον των αρχών.

Η Nissan ανακοίνωσε ήδη ότι ο διευθύνων σύμβουλος Χιρότο Σαϊκάουα θα προτείνει στο συμβούλιο της Nissan την απομάκρυνση του Γκοσν και του Κέλι.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι με βάση έκθεση από ανώνυμο πληροφοριοδότη, ερευνούσε πιθανές παράτυπες πρακτικές του Γκοσν και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρεγκ Κέλι εδώ και μήνες, και ότι συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές.

«Η έρευνα έδειξε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Γκοσν και ο Κέλι ανέφεραν ποσά για τους μισθούς τους στις ανακοινώσεις τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο που ήταν χαμηλότερα από το πραγματικό ποσό, προκειμένου να μειωθεί το αναφερόμενο ποσό στην αμοιβή του Κάρλος Γκοσν», ανέφερε η Nissan σε ανακοίνωση.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία όπου ο Γκοσν, που αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αλλοδαπού που καταλαμβάνει τόσο υψηλόβαθμη θέση σε μια ιαπωνική εταιρία, έχει πολύ καλή φήμη καθώς κατάφερε να σώσει τη Nissan από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Γκοσν είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Renault.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει να ερευνούν τα γραφεία στην έδρα της Nissan και σε άλλα σημεία το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους αργότερα σήμερα. Εκπρόσωποι της Renault και της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi Motors δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η αποπομπή του 64χρονου Γκοσν αναμένεται να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας, την οποία δημιούργησε ο ίδιος προσωπικά και δεσμεύθηκε να ενισχύει πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η μετοχή της Renault κατέγραψε βουτιά 13% στο Παρίσι, σημειώνοντας από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Γεννημένος στη Βραζιλία, με καταγωγή από τον Λίβανο και γαλλική υπηκοότητα, ξεκίνησε την καριέρα του στη Michelin στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Renault. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Nissan το 1999 αφού η Renault απέκτησε ποσοστό πλειοψηφικό ποσοστό και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2001. Ο Γκοσν παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τον περασμένο χρόνο.

Τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Renault ενέκριναν τις αποδοχές ύψους 7,4 εκατ. ευρώ του Γκοσν για το 2017. Επιπροσθέτως αυτού το ποσού, έλαβε 9,2 εκατ. ευρώ στον τελευταίο του χρόνο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nissan.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο