Κόσμος

Ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγγνώμη για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε χθες Τρίτη συγγνώμη για τη στήριξη της Πράγας στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το NATO το 1999.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ την ευκαιρία αυτή για να ζητήσω συγχώρεση από το σερβικό έθνος για τους βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας», δήλωσε ο 76χρονος πολιτικός στη διάρκεια συνάντησής του με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον κ. Ζέμαν για τη χειρονομία του αυτή και είπε πως οι συμπολίτες του θα είναι «αιώνια ευγνώμονες» στον τσέχο πρόεδρο.

Το 1999, ο Μίλος Ζέμαν, τότε πρωθυπουργός της Τσεχίας, είχε ταχθεί υπέρ των αεροπορικών βομβαρδισμών. Ο πρόεδρος είπε πως φέρει ακόμη το τραύμα αυτής της απόφασης και θέλει να ανακουφιστεί, να «σώσει την ψυχή του», ζητώντας συγγνώμη.

Οι αεροπορικές επιδρομές του NATO στη Σερβία άρχισαν λίγο καιρό αφότου η Τσεχία εντάχθηκε στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, τον Μάρτιο του 1999.

Η επιχείρηση αυτή νατοϊκών δυνάμεων εναντίον της ακόμη τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στην πτώση του ισχυρού άνδρα στο Βελιγράδι, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στον θάνατο πολλών ανθρώπων. Η αποστολή αυτή παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ως ακόμα και σήμερα, καθώς δεν είχε εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενέκρινε τους βομβαρδισμούς γιατι «δεν είχε θάρρος»

Στον πόλεμο του Κοσόβου, το τελευταίο κεφάλαιο της διάλυσης της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, χάθηκαν πάνω από 13.000 ζωές. Ο κ. Ζέμαν είχε πει την εποχή εκείνη πως η χώρα του ήταν «η τελευταία» που ενέκρινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Χθες είπε πως η συναίνεσή του οφειλόταν σε «έλλειψη θάρρους».

Ο Μίλος Ζέμαν, πρωθυπουργός της Τσεχίας από το 1998 ως το 2002, ανέλαβε πρόεδρος το 2013. Έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικά καθήκοντα, αλλά θεωρείται πως παίζει ρόλο στη διαμόρφωση άποψης στη χώρα του.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνει τριήμερη επίσκεψη στην Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί επίσης με τον τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4