Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο πρώτος θάνατος ναύτη του αεροπλανοφόρου “Θίοντορ Ρούζβελτ” από κορονοϊό

Θίοντορ Ρούζβελτ

Ένας Αμερικανός ναύτης, που είχε προσβληθεί από κορονοϊό, κατέληξε σήμερα, αποτελώντας το πρώτο θύμα της ασθένειας μεταξύ των νοσούντων μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου “Θίοντορ Ρούζβελτ”.

Ο ναύτης, που είχε εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη νήσο Γκουάμ την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η υπόθεση του αεροπλανοφόρου “Θίοντορ Ρούζβελτ” προκάλεσε θύελλα στις ΗΠΑ, μετά την δημοσιοποίηση επιστολής του κυβερνήτη του “Ρούζβελτ” με την οποία ενημέρωνε πως υπάρχουν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμά του και ζητούσε την επείγουσα μεταφορά τους, αλλά -κυρίως- τους τουλάχιστον άστοχους χειρισμούς που ακολούθησε η ηγεσία του Πενταγώνου.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος του “Ρούζβελτ” στην επιστολή του που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle την Τρίτη 31/3/2020, απευθύνοντας δραματική έκκληση να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση».

Μετά την δήλωση αυτή, ο Μόντλι καθαίρεσε τον κυβερνήτη του “Ρούζβελτ” Μπρετ Κροζίερ.

Μόλις χθες 13/4/2020 εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού ανακοίνωνε πως περισσότερο από το 10% των 4.800 μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούζβελτ» έχει διαγνωσθεί θετικό στο νέο κορονοϊό.

Έτσι δικαίωνε κατόπιν εορτής τον πρώην κυβερνήτη του πλοίου που καθαιρέθηκε επειδή ζητούσε την προστασία των μελών του πληρώματός του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις