Κόσμος

Ο Σάλεχ “παραιτείται” μετά από 33 χρόνια!

O πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε χθες ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία τις ερχόμενες ημέρες, έπειτα από περίπου εννέα μήνες μαζικών διαμαρτυριών κατά της 33χρονης παραμονής του στην εξουσία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Απορρίπτω την εξουσία και θα συνεχίσω να την απορρίπτω και θα εγκαταλείψω την εξουσία τις ερχόμενες ημέρες”, δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο οι αντίπαλοί του είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του προέδρου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από μια συμφωνία μετάβασης της εξουσίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τρεις φορές φέτος.

Υποστηρίζουν πως η ομιλία του είναι ένας ελιγμός για να ελαττωθεί η πίεση ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ, που έφυγε από τη Σαναά με άδεια χέρια έπειτα από μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα.

Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη διεθνούς συναίνεσης προκειμένου να εκδοθεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο μπορεί να προστεθεί στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα ώστε να οριστικοποιήσει μια μεταβίβαση της εξουσίας.

“Αυτή είναι μια νέα προπαγάνδα από τον Σάλεχ προτού η Υεμένη συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σάμπρι, εκπρόσωπος του πολιτικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης. “Έχουν περάσει τέσσερις μήνες αφότου είπε πως αποδέχθηκε τη συμφωνία μετάβασης του Κόλπου, τότε λοιπόν τι τον σταματά; Δεν χρειάζεται καν μερικές μέρες για να το κάνει.”

Ο βετεράνος ηγέτης προσκολλάται στην εξουσία, ενώ η αντιπολίτευση και εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος αναζητούν μια φόρμουλα για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το αδιέξοδο αφορά μια διαμάχη για το αν ο Σάλεχ θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία πριν ή μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποιοι μπορεί να διαδεχθούν τον Κιρ Στάρμερ: Τα επικρατέστερα ονόματα για την ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία
Υπό πίεση ο Βρετανός πρωθυπουργός να παραιτηθεί μετά τη συντριβή στις τοπικές εκλογές - «Δεν παραιτούμαι», είπε ο Στάρμερ στο υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκαν δύο υφυπουργοί του
Keir Starmer, Angela Rayner, Andy Burnham
Ανανεώθηκε πριν 10 λεπτά
Με την πλάτη στον τοίχο ο Κιρ Στάρμερ – «Περισσότερη αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας» λέει ο υπουργός Άμυνας
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με υπουργούς του μετά το υπουργικό συμβούλιο
Ο Κιρ Στάρμερ
«Ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα χανταϊού τις επόμενες εβδομάδες», λέει ο ΠΟΥ
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας, αλλά φυσικά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει» ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους
Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου επιβιβάζεται σε αεροπλάνο
Ο πόλεμος στο Ιράν «σβήνει τα χρώματα» από τα σνακς – Ασπρόμαυρες συσκευασίες λόγω έλλειψης μελανιού
Η γνωστή εταιρεία σνακ Calbee ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα καταστήματα νέες συσκευασίες για 14 προϊόντα της, μεταξύ των οποίων πατατάκια και κράκερ γαρίδας
Πατατάκια στα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας