Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε τι λέει; Της κακομοίρας στο γερμανικό Δημόσιο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Έρευνα – κόλαφος του ιδρύματος Otto-Brenner για λογαριασμό της γερμανικής Κυβέρνησης
– Ευρήματα που αποδεικνύουν πως η… “λαμογιά” δεν έχει εθνικότητα
– Ο χρηματισμός δεν είναι… άγνωστη λέξη για τους Γερμανούς, όπως πιστεύεται ευρέως
– Δεκάδες περιπτώσεις που αποτελούν τον ορισμό της “μίζας” έχουν ήδη καταγραφεί με “πρωταθλητές” τους εργαζομένους στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!
– Στρατιωτικός με “έφεση” σε συγκεκριμένα φάρμακα (έναντι αμοιβής φυσικά) και εκτελωνισμοί με αντάλλαγμα lap top, μετρητά και… εισιτήρια συναυλίας!

Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους“. Είναι μια φράση που πιθανώς να έχει εκτυπώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε διαστάσεις αφίσας και να την έχει πάνω από το κρεβάτι του. Κι αν έχει μια δόση αλήθειας –που την έχει για να είμαστε δίκαιοι– αυτό δεν σημαίνει πως ο καθολικός αφορισμός των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων από την γερμανική πολιτική σκηνή -και την κοινωνία- είναι δίκαιος.

Γιατί καλοί και κακοί υπάρχουν παντού και πάντα. Μετά και από αυτό το κλισέ, ας πάμε στην ουσία, η οποία έχει να κάνει με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, την οποία δημοσιεύει η γερμανική Die Welt.

Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων. Ο κατάλογος της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, είναι μακρύς. Ξεκινά από τις δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.

Γερμανικά… μπουμπούκια!

Η Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαφθοράς μαζί με την Μ. Βρετανία και το Λουξεμβούργο.

Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος

Λιγότερο διαδεδομένη σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Πιο διαδεδομένη είναι στην Ουγγαρία, την Σλοβακια, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.

Πάντως, η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβένρησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές- 850.000 ευρώ- για το δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία. Συνέπειες, πάντως, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δωροδοκούνται έχουν και λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις (όπως είναι π.χ. η αποδοχή δώρων), διότι απολύονται.

Υπάλληλος του υπουργείου Δημοσίων Εργων έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία

Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται, επίσης, και για το υπουργείο Αμυνας, όπως λ.χ. ενός στρατωτικού, ο οποίος προτιμούσε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα για στρατιωτικό νοσοκομείο- επι χρήμασι βέβαια- και ο οποίος καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση.

Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και δωρεάν εισητήρια για συναυλία

Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος. Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλεια. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε