Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ο Στιβ Σκαλίζ υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Στιβ Σκαλίζ υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων
Reuters

Ο Στιβ Σκαλίζ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των  Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν αυτό το νομοθετικό σώμα, πρότειναν τον Σκαλίζ μετά την αποπομπή, την περασμένη εβδομάδα, του Κέβιν Μακάρθι.

Ο Στιβ Σκαλίζ, που μέχρι σήμερα είναι ο «υπ’ αριθμόν 2» των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να κερδίσει την ψήφο των βουλευτών για να πάρει στα χέρια του το… σφυράκι του προέδρου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, με 221 έδρες έναντι 212 των Δημοκρατικών.

Δύο βουλευτές είπαν ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαγόταν αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ο Μάικλ Μακόλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μερικές ώρες μπροστά τους για να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η «Κάτω Βουλή» του Κογκρέσου, με την «Άνω Βουλή» να είναι η Γερουσία. Η σύνθεση και οι εξουσίες της Βουλής και της Γερουσίας καθορίζονται στο Άρθρο 1 του Συντάγματος.

Ο Στιβ Σκαλίζ αριστερά στη φωτογραφία του Reuters: 

Κάθε αμερικανική Πολιτεία αντιπροσωπεύεται στη Βουλή ανάλογα με τον πληθυσμό της, αλλά δικαιούται τουλάχιστον έναν Αντιπρόσωπο ως Μέλος του Κογκρέσου. Η πιο πολυπληθής Πολιτεία, η Καλιφόρνια, έχει τώρα 53 βουλευτές (αντιπροσώπους).

Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών, ορίζεται από τον νόμο στους 435. Κάθε αντιπρόσωπος έχει διετή θητεία. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγεται από τα μέλη της Βουλής.

Το Σύνταγμα παρέχει στη Βουλή αρκετές αποκλειστικές εξουσίες: Την εξουσία να εισηγείται νομοσχέδια εσόδων, να παραπέμπει αξιωματούχους σε δίκη, και να εκλέγει τον Πρόεδρο σε περίπτωση αδιεξόδου του Εκλεκτορικού Κολλεγίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις