Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο θρυλικός Shawn Stussy και η τελευταία ανδρική κολεξιόν του Dior! video

Ο θρυλικός Shawn Stussy και η τελευταία ανδρική κολεξιόν του Dior! video
youtube (αρχείο)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένας νεαρός καλλιτέχνης ονόματι Shawn Stussy άρχισε να φτιάχνει όμορφα σχεδιασμένες σανίδες του σερφ, πάνω στις οποίες με παχύ μαύρο μάρκερ έγραφε το όνομά του.

Την περασμένη Τετάρτη (4.12.2019), ο Kim Jones, διευθυντής δημιουργικού στις ανδρικές κολεξιόν του Dior, παρουσίασε την pre – Fall 2020 κολεξιόν του οίκου, συνεργαζόμενος με τον Shawn Stussy, τον ήρωα των παιδικών χρόνων του. Του οποίου τη δουλειά είχε αρχίσει να συλλέγει από τότε που ο ίδιος ήταν 14 χρονών.

Στην καινούργια κολεξιόν, η οποία παρουσιάστηκε σε κτήριο ιδιοκτησίας των Don και Mera Rubell στο Μαϊάμι, φιγουράρει η “γραμματοσειρά” του Stussy, με μπατίκ φοινικόδεντρα και τοπική χλωρίδα του Μαϊάμι καθώς και θαρραλέες πινελιές νέον χρωμάτων. Επιπλέον, ο Stussy επανασχεδίασε το λογότυπο του Dior ως ένα είδος ωδής στο ρετρό καλιφορνέζικο ξεκίνημά του.

Shawn Stussy: Cool…

Οι σανίδες σερφ που σχεδίαζε ο Stussy, καλυμμένες με την επιθετική μαύρη “γραμματοσειρά” του, γρήγορα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Συμβόλιζαν την κουλ αισθητική του σερφ της Καλιφόρνιας. Με την επιτυχία των σανίδων, ο Stussy στράφηκε στο να σχεδιάζει ρούχα, πάντα με την ίδια αισθητική, τα οποία αρχικά τα πωλούσε με το φορτηγάκι του στη Laguna Beach. Σε πολύ λίγο, άρχισε η τρέλα: έμοιαζε ότι σχεδόν όλοι φορούσαν τα καπέλα του, τα T – shirt του και τα σορτς του. Κι αυτό ήταν μόνον η αρχή.

Η εταιρεία του επεκτάθηκε στην Ευρώπη και μετά στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε μπουτίκ στο SoHo. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία έβγαζε, ετησίως, 20 εκατομμύρια δολάρια λόγω της λατρείας των fans. Ένας από αυτούς ήταν ο Kim Jones, ο σημερινός διευθυντής δημιουργικού στην Dior Men.

“Δεν διαλέγω ανθρώπους απλά και μόνο επειδή είναι διάσημοι”, είπε στο Vogue, μετά το show στο Μαϊάμι ο Kim Jones. Ο οποίος φέτος έχει ηδη συνεργαστεί με τον KAWS και τον Raymond Pettibon σε κολεξιόν του οίκου. “Όταν κάτι γίνεται σε τέτοιο βαθμό εμβληματικό όπως η δουλειά του Stussy, τότε είναι μέσα στην κουλτούρα και η κουλτούρα είναι αυτό που με ενδιαφέρει”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις