Κόσμος

Ο τουρκικός στρατός “σφυροκοπά” τους Κούρδους στη Συρία

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα κατοικίες αμάχων και θέσεις που κατέχει μια ομάδα που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε ένα χωριό νότια της Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα αυτή.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, μέλος των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους SDF, ανέφερε πως η επίθεση στο χωριό αλ-Αμάρνα προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χαρακτήρισε “μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί το μέλλον της περιοχής”.

Δεν υπάρχει σχόλιο εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν. Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Καρκαμίς, μια τουρκική πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων από την Τζαραμπλούς, είδε μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα στη Συρία και στη συνέχεια άκουσε πολλές εκρήξεις. Δεν ήταν σαφής η ταυτότητα των μαχητικών.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια επιχείρηση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα από συριακές ανταρτικές οργανώσεις για την κατάληψη εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το χωριό αλ-Αμάρνα βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, μιας πόλης που κατέλαβαν από το ΙΚ αυτή την εβδομάδα αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία. Αξιωματούχος σε μία από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις των ανταρτών δήλωσε πως μαχητές των συμμάχων των SDF κατείχαν θέσεις στο αλ-Αμάρνα.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς δημιουργήθηκε με δηλωμένο σκοπό να καταλάβει την πόλη από το ΙΚ. Στην ανακοίνωσή του αποκαλεί τις σημερινές τουρκικές ενέργειες προκλητικές. “Επιβεβαιώνουμε την ικανότητά μας για προασπίσουμε τους εαυτούς μας”, ανέφερε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δυνάμεις του δεν προσέγγισαν τη λωρίδα των συνόρων προκειμένου να αποφύγουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ή με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, και ότι “εάν δεν επιτεθούν στις δυνάμεις μας, τότε θα κρατήσουμε ασφαλή τη λωρίδα των συνόρων”.

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση έχει εν μέρει σκοπό να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) ή τους συμμάχους της από το να διευρύνουν περαιτέρω την επιρροή τους στη βόρεια Συρία. Οι YPG είναι βασική συνιστώσα των SDF.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος: Διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μόνο με παύση του πολέμου, λέει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ
Ο πιο σημαντικός σιίτης πολιτειακός παράγοντας απορρίπτει τις κατ'ιδίαν συναντήσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο του Λιβάνου
Ισραηλινά στοιχεία πυροβολικού στον νότιο Λίβανο
Η απολογία του συζύγου για την άγρια δολοφονία της πρώην Μις Ελβετία: «Την αγαπούσα, μετανιώνω»
«Προκάλεσα ανείπωτο πόνο στην οικογένειά μου. Αυτό που έκανα είναι ασυγχώρητο και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη» είπε ο Μαρκ Ρίμπεν στη δίκη, ωστόσο έκανε λόγο για «ατύχημα»
Το μοντέλο από την Ελβετία Κριστίνα Γιοκσίμοβιτς
Αυστρία: Απελάθηκαν τρεις Ρώσοι διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας – Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα
«Θεωρούμε την κίνηση εντελώς αδικαιολόγητη, υποκινούμενη αποκλειστικά από πολιτικούς λόγους και κατηγορηματικά απαράδεκτη» είπε η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη
Αυστριακός αστυνομικός