Κόσμος

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταγωγής Αμερικανών κρατούμενων στην φυλακή – κολαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ είχε προτείνει στις ΗΠΑ να στείλει τους Αμερικανούς κατηγορούμενους στην φυλακή CECOT με το... αζημίωτο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Κυριακή (06.04.2025) πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταγωγής φυλακισμένων υπηκόων των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, είχε προτείνει η χώρα του να λάβει βίαιους κακοποιούς από τις ΗΠΑ και να τους φυλακίσει στο CECOT. «Αν μπορούν να κρατούν αυτούς τους φρικτούς εγκληματίες για πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι κοστίζει σε εμάς, είμαι ολόψυχα υπέρ, αλλά θα κάνω μόνο ότι είναι σύμφωνο προς τον νόμο», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα από το Air Force One.

Το CECOT είναι ένα πελώριο κέντρο κράτησης κατηγορούμενων για «τρομοκρατία», που οικοδομήθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά των συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ. Είναι γνωστό για τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

Ο Τραμπ έχει προσκαλέσει τον ομόλογό του να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τη 14η Απριλίου και το ζήτημα αυτό είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

Οι αρχές των ΗΠΑ ήδη έστειλαν πάνω πάνω από 200 αλλοδαπούς —κατά την κυβέρνηση Τραμπ, πρόκειται κυρίως για μέλη διαβόητης διεθνούς συμμορίας, που αρχικά είχε ιδρυθεί στη Βενεζουέλα— στο Σαλβαδόρ, αψηφώντας εντολές της δικαιοσύνης να μην προχωρήσει το εγχείρημα.

Όταν κ. Μπουκέλε έκανε την πρόταση να υποδεχτεί η χώρα του Αμερικανούς πολίτες, είχε επιχειρηματολογήσει πως τα έσοδα θα επέτρεπαν να γίνει οικονομικά βιώσιμο το σωφρονιστικό σύστημα του Ελ Σαλβαδόρ.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα τις πολιτικές του κ. Μπουκέλε και τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ, κάνοντας λόγο για σωρεία παραβιάσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κίνα: Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες με 553 άτομα μέσα σε ένα διαμέρισμα – «Όλοι οι καλοί χωράνε»
Υπήρχαν δύο προϋποθέσεις για να γίνει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες: Το διαμέρισμα δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά και κανένας συμμετέχων δεν επιτρεπόταν να έχει ύψος κάτω από 1,525 μέτρα
Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες με 553 άτομα μέσα σε ένα διαμέρισμα - Όλοι οι καλοί χωράνε
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 150