Κόσμος

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς 100% στην Κίνα με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου

Το μέτρο που είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έρχεται μετά την επιβολή από το Πεκίνο «εξαιρετικά επιθετικών» περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιπλέον δασμούς 100% στην Κίνα από την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής (10.10.2025) μέσω της πλατφόρμας Truth Social. Το μέτρο που είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έρχεται μετά την επιβολή από το Πεκίνο «εξαιρετικά επιθετικών» περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Στην ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί την απόφασή του να επιβάλλει κι άλλους, τεράστιους δασμούς στην Κίνα, ταυτόχρονα με περιορισμούς στις εξαγωγές «των προϊόντων λογισμικού στρατηγικής σημασίας» προς τη χώρα αυτή, υποστηρίζοντας ότι: «Με βάση το γεγονός ότι η Κίνα έχει πάρει αυτή την πρωτοφανή θέση… οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα επιβάλουν δασμό 100% στην Κίνα, επιπλέον οποιουδήποτε δασμού πληρώνουν ήδη».

«Μόλις έγινε γνωστό ότι η Κίνα έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά επιθετική στάση στον τομέα του εμπορίου, αποστέλλοντας μία εξαιρετικά εχθρική επιστολή στον κόσμο, στην οποία δηλώνει ότι από την 1η Νοεμβρίου 2025 θα επιβάλει ελέγχους εξαγωγών μεγάλης κλίμακας σε σχεδόν όλα τα προϊόντα που κατασκευάζει, καθώς και σε ορισμένα που δεν κατασκευάζει η ίδια», σημειώνει αρχικά ο Τραμπ στο μήνυμά του, συμπληρώνοντας ότι:

«Αυτό επηρεάζει ΟΛΕΣ τις χώρες, χωρίς εξαίρεση, και ήταν προφανώς ένα σχέδιο που είχε καταστρωθεί από την Κίνα πριν από χρόνια. Είναι κάτι απολύτως ανήκουστο στο διεθνές εμπόριο και αποτελεί ηθική ντροπή στις σχέσεις με άλλες χώρες.

Με βάση το γεγονός ότι η Κίνα έχει λάβει αυτή την άνευ προηγουμένου θέση, και μιλώντας μόνο για τις Η.Π.Α. και όχι για άλλες χώρες που απειλήθηκαν με παρόμοιο τρόπο, από την 1η Νοεμβρίου 2025 (ή νωρίτερα, ανάλογα με τυχόν περαιτέρω ενέργειες ή αλλαγές που θα λάβει η Κίνα), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιβάλουν δασμό 100% στην Κίνα, επιπλέον των δασμών που πληρώνουν επί του παρόντος. Επίσης, από την 1η Νοεμβρίου, θα επιβάλουμε ελέγχους στις εξαγωγές για κάθε είδους κρίσιμο λογισμικό.

Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι η Κίνα θα είχε λάβει ένα τέτοιο μέτρο, αλλά το έκαναν, και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!», καταλήγει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ανακοίνωσή του μέσω Truth Social.

trump truth social

Την οργισμένη αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα την Παρασκευή, πάλι από το Truth Social, είχε σπεύσει να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ προκάλεσαν τα κινεζικά αντίμετρα στα αμερικανικά πλοία και οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στην Κίνα να κρατάει όλο τον κόσμο όμηρο. Δεν έχω μιλήσει στον Πρόεδρο Σι γιατί δεν υπάρχει λόγος να το κάνω. Ήταν να συναντήσω τον Πρόεδρο Σι σε δύο εβδομάδες, στη Νότια Κορέα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να το κάνω», είχε υπογραμμίσει ο Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 15
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν