Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Τραμπ διχάζει τις ΗΠΑ: Μοιρασμένοι οι Αμερικανοί για τη αθώωσή του

Ρωσία
Φωτογραφία Reuters

Ο διχασμός τον οποίο προκάλεσε στις ΗΠΑ η απόφαση των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την καθαίρεσή του αποτυπώνεται περίτρανα και σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και το Reuters.

Η (αναμενόμενη) απόφαση της Γερουσίας να αθωώσει τον Τραμπ βρίσκει σύμφωνο το 43% των Αμερικανών πολιτών και αντίθετο το 41%, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο. Και αυτό παρόλο που οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν πως πιθανόν ο Τραμπ πράγματι έκανε κάτι παράνομο.

Click4more Τραμπ εναντίον… Τραμπ: Τώρα είναι αντίθετος σε έργο που έχει χρηματοδοτήσει με…116 εκατ. ευρώ

Οι Δημοκρατικοί είχαν παραπέμψει τον Τραμπ σε δίκη με τις κατηγορίες κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση

Η αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο, έδειξε ότι το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απόφασης της, ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους, Γερουσίας να αθωώσει τον Τραμπ και να τον διατηρήσει στην προεδρία μετά το τέλος της δίκης του για τις δοσοληψίες του με τον ομόλογό του της Ουκρανίας. Το 41% των ερωτηθέντων εναντιώθηκε στην αθώωση του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 17% απάντησε ότι είναι αναποφάσιστο.

Το 48% του δείγματος έκρινε ότι ο Τραμπ «πιθανόν είναι ένοχος» για όσα του πρόσαψαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τον παρέπεμψαν σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης και απλά «η Γερουσία τον προστατεύει», ενώ το 39% συμφώνησε με τη θέση ότι «πιθανόν είναι αθώος» και «η Γερουσία έλαβε τη σωστή απόφαση να τον αθωώσει».

Click4more Πιπέρι στο στόμα! Απασφάλισε ο Τραμπ μετά την αθώωσή του – “Αυτά είναι μ@λ@κίες…”!

Τα αποτελέσματα μοιάζουν να υποδεικνύουν πως μέρος του δείγματος έχει πειστεί από το επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων πως ακόμη κι αν ο Τραμπ έκανε κάτι ανάρμοστο, δεν ήταν τέτοιας τάξεως που να καθιστά δικαιολογημένη την καθαίρεσή του.

Η έρευνα σε δείγμα 1.006 Αμερικανών ψηφοφόρων, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4% έγινε αφού η Γερουσία ενέκρινε με 52 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά την απαλλαγή του Τραμπ από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά την απαλλαγή του από την κατηγορία της παρακώλυσης της έρευνας και άρα της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο Μιτ Ρόμνι ήταν το μοναδικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που τάχθηκε υπέρ της καταδίκης του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. Κανένα στέλεχος των Δημοκρατικών δεν ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του προέδρου για κάποια από τις κατηγορίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις