Κόσμος

Ο Τραμπ έδιωξε και τον ΜακΜάστερ! Νέος σύμβουλος ασφαλείας στο Λευκό Οίκο

Άνθρωπος δεν… στεριώνει στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Η νέα απόλυση αφορά στον (δεύτερο επί προεδρίας Τραμπ) σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Το ίδιο και τώρα. Οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ και να τον αντικαταστήσει με κάποιον πιο… στα μέτρα του του: τον υπερσυντηρητικό, «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον.

[read4more]

Ο 69χρονος θα γίνει ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας μέσα σε 14 μήνες.

Και αυτή τη φορά, όπως έγινε και στην περίπτωση του πρώην πια υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, η απόλυση ανακοινώθηκε από τον Τραμπ. Μέσω twitter…

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι από τις 9 Απριλίου 2018, ο πρέσβης Τζον Μπολτον θα είναι ο νέος μου σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Ευχαριστώ πολύ για τις υπηρεσίες του τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ που έκανε εξαιρετική δουλειά και θα είναι για πάντα φίλος μου. Επίσημη παράδοση θα γίνει στις 9 Απριλίου». Αυτή ήταν η ανακοίνωση.

Τραμπ ο… εξολοθρευτής! Το έβλεπε να έρχεται ο ΜακΜάστερ

Είναι μια ακόμη (μάλλον όχι η τελευταία) αλλαγή αξιωματούχου που είχε ρόλο “κλειδί” στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Εδώ και μέρες “κυκλοφορούσε” η φήμη πως ο ΜακΜάστερ ήταν ο επόμενο στη λίστα καρατόμησης. Ο παρασημοφορημένος με τρία αστέρια στρατηγός ήταν η επιλογή του Τραμπ για να αντικαταστήσει πριν από μήνες τον Μάικλ Φλιν, που παραιτήθηκε εξαιτίας της ανάμιξής του στην υπόθεση με την Ρωσία και την παρέμβασή της στις αμερικανικές εκλογές.

mcmaster

Εδώ κι εβδομάδες ο ΜακΜάστερ έβλεπε τη θέση του να αποδυναμώνεται. Και κυρίως, τον πρόεδρο τω. ΗΠΑ να μην τον στηρίζει παρά τις φήμες περί απομάκρυνσής του.

Και κάπως έτσι, σχεδόν 10 μέρες μετά την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ήρθε η απόλυσή του.

Ποιος είναι ο Τζον Μπόλτον

Ο Τζον Μπόλτον είναι ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους. Έγινε σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και είναι γνωστός για το εξαιρετικά τραχύ στιλ του.

Είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015 με στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Τασσόταν πάγια υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν, όσο κι εναντίον της Βόρειας Κορέας.

bolton

«Με τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα γίνει η πιο συντηρητική και ιδεολογικοποιημένη και η λιγότερο πραγματιστική στην πρόσφατη μνήμη, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό απαιτούν σκληρότητα, αλλά επίσης κι ευελιξία και πραγματισμό», ήταν η αντίδραση του Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, έμπειρου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει δημοκρατικές αλλά και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

«Έντιμος μεσολαβητής»

Ο ίδιος ο Μπόλτον δήλωσε ότι βλέπει το ρόλο του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ ως αυτόν του «έντιμου μεσολαβητή» που παρουσιάζει στον πρόεδρο το πλήρες φάσμα των επιλογών του.

Μιλώντας στο Fox News, (σ.σ. στο κανάλι όπου δουλεύει ως σχολιαστής), είπε πως ο Τραμπ χρειάζεται να γίνεται ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμβούλων του.

trump mcmaster

Παράλληλα, ο Μπόλτον τόνισε πως τον εξόργισε η διαρροή των σημειώσεων του τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και έκρινε ότι το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Ρώσο ομόλογό του για την επανεκλογή του ήταν απλά ζήτημα ευγένειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος