Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή να διώξουν τον Μιούλερ – Γιατί την… πήρε πίσω

Τραμπ Μιούλερ

Μπορεί πριν από μερικές μέρες να δήλωσε ότι ανυπομονεί να μιλήσει με τον άνθρωπο που τον ερευνά για τις σχέσεις του με τη Ρωσία αλλά μάλλον το είπε για να το… πει. Γιατί, όπως αποκαλύπτεται, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή να… “απολυθεί”.

Ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν, σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να καθαιρεθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ. Αποφάσισε, όμως, να κάνει πίσω, όταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου απείλησε να παραιτηθεί αντί να υπακούσει.

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερα πρόσωπα ενήμερα για το θέμα. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τους δικηγόρους και τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου όταν τους ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Μιούλερ, ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ενημερώθηκε τους τελευταίους μήνες, όταν στελέχη της ομάδας του πήραν καταθέσεις από νυν και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να εξακριβώσουν εάν ο πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη, κατά το δημοσίευμα των Times.

Εν μέσω των δημοσιευμάτων κατά τα οποία ο Μιούλερ εξέταζε το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να στηριχθεί μια δίωξη σε βάρος του προέδρου για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πως ο πρώην διευθυντής του FBI, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, είχε αντικρουόμενα συμφέροντα. Άρα, κατά τον Τραμπ, ήταν ακατάλληλος να ηγηθεί της έρευνας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο από τα πρόσωπα που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Τα τρία αγκάθια κατά τον Τραμπ

Πρώτον, φέρεται να υποστήριξε ο Τραμπ, ο Μιούλερ, εξαιτίας μιας διένεξης για οφειλές του προς το Trump National Golf Club στο Στέρλινγκ, στη Βιρτζίνια, είχε διακόψει τη συνδρομή του.

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε πως ο ειδικός ανακριτής δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτος διότι πρόσφατα είχε εργαστεί για ένα δικηγορικό γραφείο που είχε εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων τον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ.

Η τρίτη σύγκρουση συμφέροντος που φέρεται να επικαλέστηκε ο Τραμπ ήταν ότι είχε μιλήσει μαζί του, επειδή εξέταζε το ενδεχόμενο να τον διορίσει εκ νέου διευθυντή του FBI, μία ημέρα πριν διοριστεί ειδικός εισαγγελέας τον Μάιο, αναφέρουν οι Times επικαλούμενοι δύο από τα τέσσερα πρόσωπα.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ ΜακΓκάν, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στην εντολή του προέδρου και ξεκαθάρισε ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του αντί να υπακούσει στη διαταγή να καθαιρέσει τον Μιούλερ, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές—που δεν κατονομάζει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις