Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Τραμπ έστειλε μυστικά τον αρχηγό της CIA να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

CIA Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

Το νερό φαίνεται πως έχει μπει στ’ αυλάκι. Μετά τις συνομιλίες του Κιμ Γιονγκ Ουν με τη Νότια Κορέα και το πρώτο του ταξίδι εκτός Βόρειας Κορέας, ήρθε η στιγμή και για τις απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Και μάλιστα με τον αρχηγό της CIA και εν δυνάμει υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η αποκάλυψη ήρθε πρώτα από τη Washington Post. Και δεν διαψεύστηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο Μάικ Πομπέο, απερχόμενος αρχηγός της CIA και επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ταξίδεψε μυστικά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών στην Πιονγκγιάνγκ όπου συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η πληροφορία της Washington Post για το μυστικό ταξίδι του Πομπέο επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε, δεν το διέψευσε.

«Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συζητήσεις (με τη Βόρεια Κορέα) στο ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο άμεσα», τόνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. Βέβαια, νωρίτερα είχε αφεθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο να εννοηθεί το αντίθετο, όταν ο Τραμπ συγκατένευσε ερωτηθείς αν συνομίλησε απευθείας με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο διευθυντής της CIA και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο απερχόμενος επικεφαλής της CIA ταξίδεψε μυστικά στη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Εκεί, συναντήθηκε μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον άνθρωπο που μέχρι πρόσφατα ήταν… εχθρός των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες που είχε ο Πομπέο ενίσχυσαν την πεποίθηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εφικτό να γίνουν καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Αλλά η επιτυχία τους δεν είναι εγγυημένη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει ενημερωθεί για το ταξίδι του διευθυντή της CIA και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Μάικ Πομπέο

Με την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, ο Πομπέο έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα μετά τον Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε μεταβεί στην ασιατική χώρα το 2014.

Και ο Τραμπ έφερε… χάος

Και ενώ έρχεται στο φως το μυστικό ταξίδι του Μάικ Πομπέο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε για άλλη μια φορά να προκαλέσει… αναστάτωση! Νωρίτερα την Τρίτη (17.04.2018) ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν απευθείας συνομιλίες σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» με τη Βόρεια Κορέα, εντός των ορίων των προπαρασκευαστικών προσπαθειών για τη σύνοδο κορυφής του ιδίου με τον Κιμ.

Ο Τραμπ δημιούργησε αρχικά σύγχυση αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλάει ο ίδιος με τον Κιμ απευθείας. Αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε: «ας πούμε ότι γίνονται λίγο πιο κάτω από το ανώτατο επίπεδο».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την εικόνα δηλώνοντας πως «ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συνομιλίες στα ανώτατα επίπεδα και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο απευθείας». Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο, η Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA».

Βόρεια Κορέα και… γκολφ στη Φλόριντα

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα καθώς άρχιζαν οι διήμερες συνομιλίες του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα.

Σε μια προσπάθεια να δείξουν πόσο στενές είναι οι σχέσεις τους, οι δύο ηγέτες έκαναν περίπατο στο ιδιόκτητο κλαμπ του Τραμπ και δείπνησαν μαζί με τις συζύγους τους, ενώ σήμερα Τετάρτη (18.04.2018) προγραμματίζουν να παίξουν γκολφ.

https://youtu.be/s_arbaB9s6Q

 

Ο Τραμπ σημείωσε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει πράγματι καλή θέληση στην προσπάθεια διπλωματικής επαναπροσέγγισής της με τη Σεούλ. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύνοδος κορυφής -η οποία προτάθηκε τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον ίδιο τον αμερικανικό πρόεδρο αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου- να ακυρωθεί.

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, η κυβέρνησή του μελετά «πέντε» τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες κορυφής. Ερωτηθείς αν κάποια από τις τοποθεσίες αυτές βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε «όχι». Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο οι τοποθεσίες αυτές βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη. Τα μέχρι τώρα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την ίδια την Πιονγκγιάνγκ, τη Στοκχόλμη, τη Γενεύη, ακόμη και τη Μογγολία.

Ο Τραμπ, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με σκοπό το να τερματιστεί και επίσημα η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία παραμένουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα (σ.σ. ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) διακόπηκε με προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όχι συμφωνία ειρήνης). Όπως χαρακτηριστικά είπε η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ «έχουν τις ευλογίες του» για αυτό.

«Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται αυτή τη στιγμή (σ.σ. και τα δύο μέρη) συζητάνε το τέλος του πολέμου. Υπόκειται σε συμφωνία. Να το συζητήσουν, με τις ευλογίες μου», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις