Κόσμος

Ο Τραμπ έτοιμος να «χαρίσει» τους δασμούς στην Κίνα μόνο αν πουληθεί το TikTok

Ο Τραμπ θέλει διακαώς να πουληθεί το TikTok και να περάσει σε εταιρεία που δεν είναι κινεζική
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έτοιμος να χρησιμοποιήσει το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί των δασμών είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον για τις συναλλαγές με τη Κίνα, ώστε να πιέσει την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok να πουλήσει την δημοφιλέστατη εφαρμογή.

Η ByteDance έχει περιθώριο ως τις 5 Απριλίου να βρει αγοραστή για το TikTok που δεν θα είναι Κινέζος προκειμένου να αποφύγει να δει την εφαρμογή να απαγορεύεται στις ΗΠΑ. Το TikTok χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από 170 εκατ. Αμερικανούς.

Ο νόμος για την απαγόρευση του TikTok – ο οποίος υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για λόγους εθνικής ασφάλειας – τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή του και έδωσε διορία ως τις 5 Απριλίου στην ByteDance να πουλήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε τώρα διατεθειμένος να παρατείνει τη διορία πέραν του Απριλίου, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Εξάλλου αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για την πώληση του TikTok, λέγοντας ότι «ίσως θα τους προσφέρω μια μικρή μείωση στους δασμούς ή κάτι τέτοιο για να το κάνουν».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η θέση του για το θέμα των δασμών δεν αλλάζει και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.

Οι δηλώσεις Τραμπ αφήνουν να εννοηθεί ότι η πώληση του TikTok αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του και είναι αρκετά σημαντική ώστε να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Τον Φεβρουάριο και ξανά νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε επιπλέον δασμούς 20% σε όλα τα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει δηλώσει ότι αναμένει να έχουν παρουσιαστεί ως τις 5 Απριλίου οι γενικοί όροι μιας συμφωνίας που θα επιλύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του TikTok.

Όπως μετέδωσε το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό τον Λευκό Οίκο με επενδυτές επικεντρώνονται γύρω από ένα σχέδιο που προβλέπει οι μεγαλύτεροι μη Κινέζοι μέτοχοι της ByteDance να αυξήσουν το μερίδιό τους στην εταιρεία και να αναλάβουν τη διαχείριση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι ζητά 70 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για το 2027: Η προειδοποίηση για μεταναστευτικό κίνημα, η παύση και το μειδίαμα σε ερώτηση για τον Τραμπ
«Είστε ο αποδιοπομπαίος τράγος του Τραμπ;» ρώτησαν τον Ουκρανό πρόεδρο και εκείνος χαμογέλασε - «Αν πέσει η Ουκρανία, έως 20 εκατ. άνθρωποι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη»
dpatop - 16 October 2026, Belgium, Brüssel: Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine, speaks at a press conference during the EU summit. The heads of state and government of the EU member states are discussing measures to boost the competitiveness of the European economy, the next long-term EU budget, and the status of EU enlargement negotiations at the Europa Building. 21