Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Τραμπ κάνει υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής ένα… golden boy!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Χίλαρι Κλίντον ήταν εκείνη που κατηγορήθηκε ότι είχε την ολόπλευρη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, χάνοντας εκατομμύρια εργατικών ψήφων γι αυτό, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ “είναι μεγάλο καράβι για να αλλάξει πλεύση”.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται λοιπόν να ζητήσει από ένα ανώτερο στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs, να αναλάβει τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, στρεφόμενος και εκείνος στη Wall Street για να βρει έμπειρους διαχειριστές.

Η επιλογή του προέδρου της Goldman, του Γκάρι Κον, 56 ετών, για την προεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας (ΣΕΟ) του Λευκού Οίκου καταγράφεται παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θεωρεί πως διαθέτει υπερβολική ισχύ.

Ο Τραμπ είχε σφυροκοπήσει τη Γκόλντμαν και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Λόιντ Μπλάνκφαϊν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Χαρακτήριζε τον Μπλάνκφαϊν μέρος μιας «παγκόσμιας δομής ισχύος» η οποία «ληστεύει» την εργατική τάξη των ΗΠΑ.

Οι τοποθετήσεις του Τραμπ εναντίον της Γκόλντμαν είχε προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένους στη Γουόλ Στριτ, παρότι στελέχη της τράπεζας είχαν ρόλο στην εκστρατεία του Τραμπ ή προορίζονται για θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνησή του. Το γεγονός ότι ο Τραμπ «προτίθεται να κάνει αυτό το βήμα υποδεικνύει ότι ο πολιτικός κίνδυνος για τις μεγαλύτερες τράπεζες μπορεί να ελαττώνεται», εκτίμησε ο Τζάρεντ Σάιμπεργκ, αναλυτής της Cowen & Co., αναφερόμενος στον ενδεχόμενο διορισμό του Κον στο ΣΕΟ.

«Νομίζω πως ο Τραμπ πιστεύει ακράδαντα ότι το κατεστημένο θα τον βοηθήσει να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα» της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε ο Τζέρι Μπράκμαν, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην First American Trust.

Ο Κον θεωρείτο από τους περισσότερους αναλυτές ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπλάνκφαϊν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε