Κόσμος

Ο Τραμπ tweet-αρει και η Κίνα τον… κράζει: Ο ασθενής είσαι εσύ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το λάθος να πιάσει την Κίνα στο… πληκτρολόγιό του και η απάντηση που του έδωσε το Πεκίνο ήταν πραγματική "σφαλιάρα". Κάπως έτσι, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους ναυάγησαν πριν… καλά καλά αρχίσουν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι συνομιλίες για το εμπόριο, ώστε να βρεθούν τρόποι να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος, διήρκεσαν μετά βίας μισή μέρα. Η αυλαία «έπεσε» με μια… βιτριολική απάντηση από την Κίνα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μπαράζ tweet του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ ήθελε με τον… δικό του μοναδικό τρόπο να πιέσει την Κίνα να μην παίζει καθυστερήσεις και την προειδοποίησε πως στο τέλος η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ κακή για το Πεκίνο.

Την ώρα λοιπόν που στη Σανγκάη Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τα βρουν, ο Τραμπ από την Ουάσινγκτον έβαζε… μπουρλότο! Υποστήριξε ότι η Κίνα φάνηκε να υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και προειδοποίησε ότι η εάν καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.

«Το πρόβλημα με το ότι περιμένουν… είναι πως εάν και όταν κερδίσω (σ.σ. τις εκλογές), η συμφωνία που θα λάβουν θα είναι πολύ σκληρότερη από αυτό που διαπραγματεύονται τώρα… ή και καμία συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Φυσικά, τα tweets του Αμερικανού προέδρου δεν άργησαν να φτάσουν στα… αυτιά της κινέζικης κυβέρνησης. Και όταν η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ ρωτήθηκε γι’ αυτά, είπε πως είναι σαφές ότι είναι οι ΗΠΑ που συνεχίζουν αυτές τις απότομες αλλαγές. «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή να επιδίδονται σε μια εκστρατεία μεγάλης πίεσης. Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα όταν εσύ είσαι ο ασθενής», τόνισε.

Όλα αυτά εδώ στη Σανγκάη, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους αξιωματούχους το κλίμα ήταν μάλλον θετικό. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησαν ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

china usa

Η συνάντηση στη Σανγκάη ήταν οι πρώτες, δια ζώσης, εμπορικές συνομιλίες ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα. Οι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα δείπνησαν χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης, Fairmont Peace και είχαν και συνομιλίες για… μισή μέρα και σήμερα. Και μετά… πήγε ο καθένας σπίτι του χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

china usa

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, αποχαιρέτισε τον Λαϊτχάιζερ, τον Μνούτσιν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς η αυτοκινητοπομπή τους αποχώρησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν.

Είχε προηγηθεί η οικογενειακή φωτογραφία. Η οποία τραβήχτηκε γύρω στις 1:45 μ.μ, τοπική ώρα (08.45 ώρα Ελλάδας). Η ώρα έχει σημασία, γιατί η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από το προγραμματισμένο.

china usa

Οι συνομιλίες της Σανγκάης αναμένονταν να επικεντρωθούν σε κινήσεις «καλής θέλησης», όπως οι κινεζικές δεσμεύσεις για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και τα βήματα από την πλευρά των ΗΠΑ να χαλαρώσουν κάποιες κυρώσεις στην Huawei.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά