Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Τζόνσον στηρίζει την AstraZeneca – Ποιες χώρες παγώνουν και ποιες συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

κορονοϊός εμβόλιο μάσκα Astrazeneca
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Παγκόσμια αναταραχή επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αρκετές είναι οι χώρες που έχουν παγώσει τους εμβολιασμούς λόγω κάποιων παρενέργειών, ενώ άλλες συνεχίζουν κανονικά τη διαδικασία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της Covid-19 είναι «ασφαλές» και «εξαιρετικά» αποτελεσματικό, μετά την αναστολή της χρήσης του από χώρες που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.

«Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί εξαιρετικά καλά», διαβεβαίωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στην εφημερίδα The Times ενώ υπογράμμισε πως είναι επίσης «σχετικά εύκολο να διανεμηθεί» και πως «διατίθεται σε τιμή κόστους».

Σε μια συντονισμένη κίνηση, τα μεγαλύτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- ανέστειλαν χθες, Δευτέρα, τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για το διάστημα που εκκρεμεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σε μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο EMA ανακοίνωσαν, όπως και η AstraZeneca, ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σχέση.

«Η επιλογή είναι πολιτική», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica ο γενικός διευθυντής του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων Νικόλα Μαγκρίνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαγκρίνι χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca και δήλωσε πως η αναλογία κόστους οφέλους απ’ αυτό είναι «ευρέως θετική». Υπήρξαν οκτώ θάνατοι και τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμούς στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Προσωρινή η αναστολή εκτιμά η Γαλλία

Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή.

Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός.

“Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου”, εξήγησε. “Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν”, τόνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο.

Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σουηδία και Λετονία παγώνουν τη διαδικασία

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους.

“Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του”, επεσήμανε η υπηρεσία.

Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει μεμονωμένα περιστατικά αιμορραγιών, θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία, με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να ανακοινώνουν σήμερα “την προσωρινή αναστολή” της χρησης του εμβολίου αυτού για έως δύο εβδομάδες.

Η απόφαση ελήφθη για “προληπτικούς λόγους” για όσο διάστημα ελέγχεται το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στη Λετονία δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη χορήγησή του, τόνισαν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

“Η απόφαση βασίζεται σε αναφορές από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες για θρομβώσεις και αντίστοιχα περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου”, εξηγούν. “Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με σοβαρά προβλήματα υγείας”.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αφού αρκετές χώρες ανέφεραν πιθανές παρενέργειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη.

Το Βέλγιο συνεχίζει κανονικά 

Στην απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου.

Όπως ανέφερε πρόεδρος για τον εμβολιασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, Ύβ Βαν Λαντέμ, «το Aνώτατο Συμβούλιο Υγείας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των χωρών, οι οποίες προς το παρόν έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό».

Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις είναι λίγες και ελλιπώς τεκμηριωμένες ώστε η διακοπή της εκστρατείας θα ήταν πιο επιβλαβής από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Δεν σταματούν οι εμβολιασμοί στην Αυστραλία

H Αυστραλία δεν έχει σχέδια για να σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ.

Ο Αυστραλός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν επιβεβαιώσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca PLC είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση.

«Έτσι θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε ο Φράιντενμπεργκ στο Sky News.

 

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι, οι οποίοι να συνδέονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι αρχές έχουν εξασφαλίσει περίπου 54 εκατομμύρια δόσεις. Τα 50 εκατομμύρια από αυτές θα παραχθούν τοπικά από το τέλος Μαρτίου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Αυστραλία άρχισε σε εθνικό επίπεδο τον προηγούμενο μήνα, αρκετά αργότερα από αρκετές άλλες χώρες, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να εντείνει την προσπάθεια εμβολιασμού στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της AstraZeneca τοπικής παραγωγής.

Οι αρχές έχουν ως στόχο να έχουν διαθέσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες Reuters 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις