Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο UCK “κατέλαβε” τα Σκόπια – “Βράζουν” η ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια

Φωτογραφία: Έθνος
Φωτογραφία: Έθνος

Η πρόσφατη φωτογραφία του νεοεκλεγέντα προέδρου της Βουλής των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι με τη σημαία της Αλβανίας στο γραφείο του, δίπλα από εκείνη της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης “λέει” περισσότερα απ’ όσα μπορεί να “διαβάσει” κανείς.

Τα Σκόπια “βράζουν”, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν πριν από μερικές μέρες, όταν εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Τζαφέρι, πρώην διοικητής του UCK, (για πρώτη φορά στα 26 χρόνια ύπαρξης της ΠΓΔΜ Αλβανός εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής), υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν με τη βία στο Κοινοβούλιο, έδειραν, έσπασαν, απείλησαν και τραυμάτισαν βουλευτές, ανάμεσά τους και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλωστε, με τη στήριξη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Γκρούεφσκι αρνείται να εφαρμόσει το Σύνταγμα και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών να περάσει στην αντιπολίτευση. Βάζει θέμα εθνοτικής απειλής από την πλευρά των Αλβανών και μαζί βάζει και “φωτιά” στα Βαλκάνια. Μόνο που φαίνεται να έχει μείνει μόνος, αφού η Δύση του γυρνά την πλάτη και το “χαρτί” Ντόναλντ Τραμπ δεν του… βγαίνει.

Όπως δεν του “βγήκε” και η “κατάληψη” του γραφείου του προέδρου της Βουλής από βουλευτές του κόμματός του, με επικεφαλής τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα. Στόχος τους να εμποδίσουν τον Τζαφέρι να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η κίνηση του Τζαφέρι με την αλβανική σημαία στο γραφείο του προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από το κόμμα του Γκρούεφσκι αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τα ΜΜΕ της χώρας.

Ενίσχυσε επίσης τα επιχειρήματα όσων μιλούν για «αλβανική πλατφόρμα», η οποία συντάχθηκε από τα αλβανικά κόμματα στα Τίρανα στο γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και μέσω αυτής επιχειρείται να τεθεί αλβανικό εθνοτικό ζήτημα.

Ο πρώην διοικητής του UCK, πρόεδρος της Βουλής

Ο 55χρονος Ταλάτ Τζαφέρι δεν είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική. Ήταν πρώην διοικητής του UCK και από το 2001 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αλβανικά πράγματα, στο πλευρό του Αλί Αχμέτι, προέδρου του DUI.

Ο Αχμέτι εξάλλου ήταν, αρχικά, από τους ιδρυτές του UCK στο Κόσοβο και ένα από τα κεντρικά του στελέχη με το ψευδώνυμο “Abazi”. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης εξέγερσης του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών στην ΠΓΔΜ το 2001, ήταν ο πολιτικός του αρχηγός και αυτός που διαπραγματεύτηκε στη συνέχεια τις εξελίξεις εκ μέρους των Αλβανών.

«Ο ήσυχος άνθρωπος που παίρνει ό,τι θέλει», λένε για αυτόν και με τη συμφωνία της Οχρίδας το 2001, που επέβαλαν ΝΑΤΟ και ΕΕ, πήρε -τουλάχιστον στα χαρτιά και όχι μόνο- τη «μερίδα του λέοντος» για τους Αλβανούς.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι ήταν διοικητή του UCK με το ψευδώνυμο «διοικητής Φορίνο» - Φωτογραφία Έθνος

Ο Τζαφέρι υπηρέτησε ως αξιωματικός στον στρατό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από το 1985 έως το 1991 και στη συνέχεια από το 1992 έως το 2001 στον στρατό της ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών το 2001 υπηρετούσε ως ανώτερος αξιωματικός και διοικητής στρατοπέδου στην περιοχή του Τέτοβο, για να περάσει λίγες μέρες μετά στις τάξεις του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού. Έγινε μάλιστα διοικητής της 116ης Ταξιαρχίας με το ψευδώνυμο «διοικητής Φορίνο» από τη γενέτειρά του το χωριό Φορίνο κοντά στο Γκόστιβαρ.

Ο Αλί Αχμέτι και οι πρώην διοικητές του UCK μπορεί να παρέδωσαν τα όπλα το 2001, όμως από το 2002 είναι οι κυρίαρχοι στα αλβανικά πράγματα στην ΠΓΔΜ. Δημιουργώντας το DUI -Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση- κατέβηκαν στις εκλογές για πρώτη φορά το 2002 παίρνοντας το 11,85% των ψήφων και 16 έδρες, οδηγώντας στο περιθώριο σταδιακά τα παραδοσιακά αλβανικά κόμματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών και το κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας που είχαν κυριαρχήσει για μια δεκαετία.

Ο Τζαφέρι στο πλευρό του Αλί Αχμέτ χρησιμοποιήθηκε από τον τελευταίο σε κρίσιμες θέσεις, αφού ο αρχηγός του DUI, που μιλάει δημόσια μόνο αλβανικά και χρησιμοποιεί διερμηνέα, δεν πήρε ποτέ καμία κυβερνητική θέση, στις κυβερνήσεις που συμμετείχε το κόμμα του. Από το 2004 έως το 2008 ο Τζαφέρι ήταν αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας και από το 2013 στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ανέλαβε υπουργός Άμυνας.

Η τοποθέτηση στη θέση αυτή του πρώην διοικητή του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ, τις οποίες όμως κατάφερε στη συνέχεια να κατευνάσει ο ίδιος, με την τακτική του «ήσυχου ανθρώπου» που δεν προκαλεί. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με σήμερα: όσο ήταν στο υπουργείο Άμυνας, η αλβανική σημαία δεν υπήρχε στο γραφείο του.

Ο Τζαφέρι ως υπουργός Άμυνας με τη σημαία της Αλβανίας... απούσα - Φωτογραφία Έθνος

Θεωρείται πως η τοποθέτησή της όταν ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων έγινε με τις ευλογίες του Αλί Αχμέτι. Και πιστεύεται ότι εντάσσεται τακτική να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να κερδηθούν de facto μια σειρά πράγματα για τους Αλβανούς.

Σημειώνεται πως σχεδόν την ίδια στιγμή, Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι, αφήνουν ανοιχτό το θέμα της ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο κάνοντας λόγο «για αναζήτηση νέων μορφών ολοκλήρωσης των Αλβανών» αν δεν ενταχθούν Αλβανία και Κόσοβο στην ΕΕ.

Πηγή: Έθνος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε