Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να προσαρτήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία» λένε Αμερικανοί αναλυτές

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να προσαρτήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία» λένε Αμερικανοί αναλυτές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών. Αυτό αναφέρει νεότερη εκτίμηση του αμερικανικού Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

“Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από” την προσάρτησή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο αναφερόμενο παράλληλα στις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

“Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου”, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

“Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό”, αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως: “Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών”.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους “διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό”.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στις στοές του εργοστασίου αυτού απομακρύνθηκαν όλοι στα τέλη Απριλίου χάρη σε επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις.

Την ίδια διαπίστωση με τον Ζελένσκι έκανε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη σε “διαπραγματεύσεις με τον εχθρό (που) είναι πολύ δύσκολες”. “Διαπραγματευόμαστε τώρα (την έξοδο) 38 μαχητών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Προχωράμε βήμα βήμα. (…) Αυτήν την στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις για την απελευθέρωση 500 ως 600 ανθρώπων”, πρόσθεσε.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα στην καθημερινή πρωινή ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε “τον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Προχώρησε σε πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας μεγάλου εύρους”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις