Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Οι αποκαλύψεις δεν ακουμπάνε τον Τραμπ” διαμηνύει ο Λευκός Οίκος – Απλός… εθελοντής ο Παπαδόπουλος

“Οι αποκαλύψεις δεν ακουμπάνε τον Τραμπ” διαμηνύει ο Λευκός Οίκος – Απλός… εθελοντής ο Παπαδόπουλος

Οι αποκαλύψεις αλλά και οι συλλήψεις συνεργατών του Τραμπ…. δεν αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος μετά τον σάλο που έχει προκληθεί. Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του Τζορτζ Παπαδόπουλου στο προεκλογικό του επιτελείο, λέγοντας πως είναι απλά ένας… εθελοντής.

Όπως τόνισε μάλιστα εκπρόσωπος της κυβέρνησης οι αποκαλύψεις αυτές δεν αποδεικνύουν καμία ανάμιξη της Ρωσίας στις Αμερικανικές εκλογές, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο, δεν έχει καμία σχέση με την (προεκλογική) εκστρατεία του προέδρου ή με τη δραστηριότητά της” είπε η Σάρα Σάντερς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το δηλώνουμε αυτό από την πρώτη ημέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας και τίποτα στη σημερινή παραπομπή δεν το άλλαξε όλο αυτό“, πρόσθεσε.

Απλός… εθελοντής ο Παπαδόπουλος

Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ρόλος του Τζορτζ Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία ήταν “εξαιρετικά περιορισμένος” καθώς κατείχε μόνο μια “θέση εθελοντή”. Όπως ανέφερε, όποια δράση και αν ανέλαβε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Η Σάντερς διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ “δεν έχει καμία πρόθεση” να αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα και πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερ Μιούλερ ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην συμβούλων του. “Δεν έχει καμία πρόθεση ή σχέδιο αλλαγών σε ό,τι αφορά τον ειδικό εισαγγελέα”, υπογράμμισε.

Το ίδιο υποστήριξε και ο δικηγόρος του Τραμπ Τζέι Σεκούλοου, που δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα κάνει καμία κίνηση για να τον απολύσει από την θέση αυτή.

Ο πρόεδρος δεν παρεμβαίνει στη θέση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, δεν απολύει τον ειδικό εισαγγελέα. Το έχει δηλώσει και στο παρελθόν”, είπε ο Σεκούλοου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο πάντως, υπάρχουν “ενδείξεις” ότι η έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να απονεμηθεί χάρη στους πρώην συνεργάτες του προέδρου.

Ο “απλός εθελοντής” που είχε… θέση “κλειδί”

Ωστόσο παρά τα όσα δήλωσε η Σάντερς, οι αποκαλύψεις σχετικά με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο λένε άλλα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Έλληνας ομογενής είχε έρθει σε επαφή με έμπιστο της Ρωσικής κυβέρνησης ώστε να λάβει στοιχεία που θα έπλητταν την Χίλαρι Κλίντον προεκλογικά.

Ο Παπαδόπουλος είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του Τραμπ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις. Συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα το 2016, ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, δήλωσε ένοχος στις 5 Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Η ψεύτικη κατάθεση και η ομολογία

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου. και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα για την ενδεχόμενη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Φέρεται να είπε τότε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν μη κατονομαζόμενο αλλοδαπό “καθηγητή” ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή “χιλιάδων e-mail”. Ο δικηγόρος όμως τότε ισχυρίστηκε ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν ενταχθεί στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον “καθηγητή” αφού εντάχθηκε στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Του καταλογίστηκε λοιπόν ότι με τις ψευδείς δηλώσεις του “παρεμπόδισε την έρευνα του FBI για την ενδεχόμενη ύπαρξη διασυνδέσεων ή συντονισμού μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την (προεκλογική) εκστρατεία και τη ρωσική κυβέρνηση“.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται εξάλλου ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε κατ’ επανάληψη να φέρει σε επαφή το επιτελείο του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εργάστηκε για να πετύχει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αφού ανακρίθηκε από το FBI ο Παπαδόπουλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Facebook για να διαγράψει τις συνομιλίες που είχε με τον “καθηγητή”.

Κατηγορείται για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ ο Πωλ Μάναφορτ

Την ίδια στιγμή πολύ “βαρύ” είναι το κατηγορητήριο για τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πολ Μάναφορτ είχε παραδοθεί προηγουμένως στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σε βάρος στενού συνεργάτη του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης κατηγορείται για συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για… ξέπλυμα

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς offshore που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάναφορτ μετέβη σήμερα στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον και ενδέχεται να εμφανιστεί αμέσως μετά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρόμπερτ Μιούλερ

Τραμπ: Καμιά συνωμοσία:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως επανέλαβε ότι δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία» μεταξύ της ομάδας του και της Ρωσίας μετά τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριώ

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο μεγιστάνας. «Λυπάμαι, αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ».

«Γιατί η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο;» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα όσα καταλογίζονται στον Μάναφορτ εκτυλίχθηκαν πριν από τη θητεία του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ωστόσο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι παράνομες δραστηριότητές του συνεχίστηκαν το 2017.

Το κατηγορητήριο αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς συνωμότησαν προκειμένου να υπεξαιρέσουν χρήματα «από ή περίπου και μεταξύ του 2006 και 2017».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις