Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι επιστήμονες της Βουλγαρίας περιμένουν το νέο τους σπίτι στην Ανταρκτική – 355 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια

Οι επιστήμονες της Βουλγαρίας περιμένουν το νέο τους σπίτι στην Ανταρκτική – 355 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια
Φωτογραφία Αρχείου

Οι επιστήμονες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική περιμένουν το νέο τους σπίτι στη Βουλγαρική Βάση Άγιος Κλήμης της Αχρίδας στην Ανταρκτική. Πρόκειται για μια εργαστηριακή μονάδα που θα αποτελείται από τρία τμήματα και η οποία θα κατασκευαστεί στον λόφο Πεσιάκοφ στο νησί Λίβινγκστον.

Η μονάδα της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική θα είναι ένα μονώροφο κτίριο με ισόγειο χώρο 355 τετραγωνικών μέτρων. Ένας χώρος για το στέγνωμα των ρούχων θα βρίσκεται αριστερά της εισόδου, ο οποίος θα λειτουργεί επίσης ως αποδυτήρια ώστε οι ερευνητές να μην φέρνουν χιόνι και λάσπη στις εγκαταστάσεις.

Το κτίριο θα διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια με δύο μονά κρεβάτια το καθένα. Ο συνολικός αριθμός των κρεβατιών μπορεί να διπλασιαστεί, αν χρειαστεί, με τη μετατροπή των μονών κρεβατιών σε ράντζα. Ο κοιτώνας θα διαθέτει δύο μπάνια.

Το μεσαίο τμήμα θα φιλοξενεί έναν χώρο συνεδρίων για παρουσιάσεις πολυμέσων. Το τμήμα στα δεξιά θα στεγάσει τρία εργαστήρια που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επιστημόνων που εργάζονται στους τομείς της γεωλογίας, της γεωφυσικής, της βιολογίας, της υδροβιολογίας, της μικροβιολογίας κ.λπ.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην καλύπτεται από σωρούς χιονιού. Για αυτό τον σκοπό, θα βρίσκεται πάνω από το έδαφος ώστε να διασφαλιστεί πως ένας δυνατός άνεμος θα απομακρύνει το χιόνι. Η κύρια δομή θα κατασκευαστεί από σχεδόν 45 τόνους χάλυβα. Οι στήλες χάλυβα θα στηρίζονται πάνω σε 32 τσιμεντένιες κολόνες βαθιά μέσα στο έδαφος της πλαγιάς. Οι τοίχοι θα κατασκευαστούν από πάνελ 16 εκατοστών. Τα πατώματα θα είναι κόντρα πλακέ με στρώση ανομοιογενούς βινυλίου.

Γεννήτριες ντίζελ θα προμηθεύουν το κτίριο με ηλεκτρισμό και θέρμανση. Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη στέγη θα παρέχει επιπλέον ενέργεια. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός εφεδρικού συστήματος θέρμανσης με μονάδες ζεστού αέρα και ηλεκτρική συσκευή θέρμανσης.

Επικεφαλής της κατασκευαστικής ομάδας της νέας εργαστηριακής μονάδας είναι η Πένκα Στάντσεβα.

Το κτίριο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια με πόρους που θα προέλθουν από τον Εθνικό Οδικό Χάρτη για Υποδομές Έρευνας που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης.

Ο δημοσιογράφος του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA) Κονσταντίν Καραγκιοζόφ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος των ΜΜΕ που επιβαίνει στο πλοίο με προορισμό το νησί Λίβινγκστον και πίσω, και θα καλύψει τη βουλγαρική αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Ανταρκτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις