Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Οι Γερμανοί αποφυλακίζουν τον Πουτζδεμόν

Οι Γερμανοί αποφυλακίζουν τον Πουτζδεμόν

Την αποφυλάκιση του τέως προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αποφάσισε Γερμανικό δικαστήριο. Την ίδια ώρα το δικαστήριο θεωρεί πιθανή την έκδοσή του στην Ισπανία βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς εκεί, όχι όμως βάσει της σοβαρότερης κατηγορίας της εξέγερσης, όπως αξιώνει η Μαδρίτη.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν συνελήφθη τον Μάρτιο, αφού εισήλθε στη Γερμανία βάσει του ισπανικού εντάλματος σύλληψης. Η Μαδρίτη κατηγορεί τον ηγέτη των αυτονομιστών για ανταρσία και διαφθορά αφού διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Η εγγύηση για την αποφυλάκισή του ανέρχεται στα 75.000 ευρώ.

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ Χολστάιν, όπου κρατείτο ο Πουτζντεμόν, επεσήμανε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι οι κατηγορίες της «εξέγερσης» τις οποίες του προσάπτει η ισπανική δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τον γερμανικό δίκαιο, καθώς δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα. Επιπλέον, η βίαιη συμπεριφορά που θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας επίσης δεν αποδεικνύεται.

Μονάχα οι κατηγορίες της κατάχρησης δημοσίων κονδυλίων, σε σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την αυτονομία της Καταλονίας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για έκδοση στην Ισπανία, όμως δεν δικαιολογούν την παράταση της κράτησής του, σύμφωνα με όσα έκρινε το Δικαστήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις