Κόσμος

Οι ΗΠΑ ανέβαλαν τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου λόγω των ασκήσεων της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβαλε την δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο, καθώς η Κίνα προχωρεί σε επίδειξη προβολής πολεμικής ισχύος κοντά στην Ταϊβάν.

Η Κίνα προχώρησε χθες στην ανάπτυξη πολλών μαχητικών αεροσκαφών και εκτόξευσε πυραύλους στο Στενό της Ταϊβάν, μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της εδαφικής επικράτειάς της και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει το ενδεχόμενο χρήσης πολεμικής ισχύος για την κατάληψή της.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

“Καθώς η Κίνα προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν από τη μεριά τους συμπεριφορά υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης, μέσω της μείωσης των κινδύνων από λανθασμένους υπολογισμούς και παρερμηνείες”, δήλωσε ο Κίρμπι.

“Δεν πιστεύουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα της Ταϊβάν, επιτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι μία προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, θα επαναπρογραμματιστεί για να γίνει στο άμεσο μέλλον.”

Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναβάλει επίσης μία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Minuteman III. Η αναβολή εκείνη είχε γίνει προκειμένου να αποτραπεί μία κλιμάκωση της πυρηνικής έντασης με τη Ρωσία, στη διάρκεια των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος Minuteman III έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και κατασκευάζεται από την Boeing Co., ενώ έχει κομβικό ρόλο στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Η ακτίνα δράσης του πυραύλου είναι μεγαλύτερη από 9.660 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα του φτάνει τα 24.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Περίπου 400 πύραυλοι του ίδιου τύπου έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ουαϊόμινγκ, στη Μοντάνα, και στη Βόρεια Ντακότα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κομισιόν έβγαλε οδηγίες επιβίωσης 72 ωρών για τους πολίτες όλης της Ευρώπης σε περίπτωση κρίσης ή απειλής
«Από τη συσκευασία των απαραίτητων ειδών σε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης έως τη γνώση του πώς να αντιδράσει κανείς όταν συμβεί καταστροφή, η ετοιμότητα ξεκινά με πρακτικά μέτρα»
Sergey Tolmachev 30
Ισπανία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
Ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε παρουσίασε έκτακτο σχέδιο ασφαλείας με διπλό έλεγχο και τεχνητή νοημοσύνη - Νέες απεργίες προ των πυλών, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές
Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε
Beef Ντόναλντ Τραμπ – Αμπντούλ Ελ Σαγέντ: «Μόνο ανόητοι θα τον ψήφιζαν» – «Να με αποκαλείτε γερουσιαστή»
Η μάχη για την έδρα της Γερουσίας στο Μίσιγκαν – μεταξύ του Ελ-Σαγέντ και του Ρεπουμπλικανού Μάικ Ρότζερς – εξελίσσεται σε σκληρό θρίλερ και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τον έλεγχο του Κογκρέσου
Αμπντούλ Ελ-Σαγέντ
Μπρους Σπρίνγκστιν για ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Η ψήφος μας είναι η φωνή μας»
Ο διάσημος μουσικός απευθύνθηκε στους εκλεγμένους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντάς τους τον όρκο τους να προστατεύουν και να υπερασπίζονται το Σύνταγμα
Μπρους Σπρίνγκστιν