Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την αποδέσμευση κεφαλαίων του Ιράν ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση Αμερικανών

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την αποδέσμευση κεφαλαίων του Ιράν ως ανταλλαγή για την απελευθέρωση Αμερικανών

Η διπλωματία των ΗΠΑ διέψευσε  πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η απελευθέρωση από το Ιράν δύο φυλακισμένων Αμερικανών θα οδηγήσει στην αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων δεσμευμένων στο εξωτερικό.

Ο Μπακέρ Ναμάζι, 85 ετών, έλαβε άδεια να φύγει από το Ιράν για να του προσφερθεί ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ ο γιος του Σιάμακ, 50 ετών, αφέθηκε ελεύθερος στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσαν προχθές Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ιράν αναμένει τώρα σε αντάλλαγμα το ξεπάγωμα πόρων αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

«Μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση φυλακισμένων στις δύο χώρες, θα αποδεσμευτούν ιρανικοί πόροι επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων», μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε κάθε σχέση αυτής της φύσης, λέγοντας πως οι πληροφορίες περί αυτής είναι «κατηγορηματικά ψευδείς».

«Ο Μπακέρ Ναμάζι φυλακίστηκε άδικα στο Ιράν, κατόπιν δεν του επετράπη να φύγει από τη χώρα αφού εξέτισε την ποινή του παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του για να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Γνωρίζουμε ότι η άρση της απαγόρευσης που του είχε επιβληθεί να ταξιδέψει και η άδεια εξόδου του γιου του συνδέονται με τις ιατρικές του ανάγκες», πρόσθεσε.

Ιρανικοί πόροι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες —ιδίως στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία— αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2018, όταν αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις