Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ δίνουν και πάλι βίζα στους Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα

Οι ΗΠΑ δίνουν και πάλι βίζα στους Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα

Αρχίζει και πάλι η έκδοση βίζα για τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία. Η έκδοση είχε διακοπεί με αφορμή τη σύλληψη υπαλλήλων των αμερικανικών προξενείων στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, η Τουρκία “έδωσε διαβεβαιώσεις σε υψηλό επίπεδο” στις ΗΠΑ και, κατά συνέπεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “έχει τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να ξαναρχίσει πλήρως η έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Τουρκία”.

Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να “ανησυχεί σοβαρά” για τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σε βάρος των προξενικών υπαλλήλων της.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας δεν διευκρινίζει το πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αυτή.

Τουρκία: Εκδίδουμε ξανά βίζα για τους Αμερικανούς

“Τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, οι απαγορεύσεις που είχαμε επιβάλει στο καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες αίρονται” ανέφερε η από την μεριά της η Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο μέλλον οι τουρκικές αρχές θα ενημερώνουν “εκ των προτέρων” τις ΗΠΑ αν σκοπεύουν να συλλάβουν κάποιο μέλος του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Αφορμή για την αμοιβαία διακοπή στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου στάθηκε η σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι διατηρεί δεσμούς με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πάντως, η τουρκική πρεσβεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι τουρκικές αρχές “δεν θεωρούν σωστό να ισχυρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία και να παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες στο αμερικανικό και το τουρκικό κοινό”, προσθέτοντας ότι διατηρούν σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις διώξεις Τούρκων πολιτών στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις